Styrelsen för Österbottens välfärdsområde sammanträdde måndag 17.2 och behandlade bland annat ett medborgarinitiativ av Eva-Maria Strömsholm gällande screening av cancer i livmoderhalsen. Strömsholm är medlem av personalsektionen i välfärdsområdet och ersättare i fullmäktige (SFP).
Från och med 2024 har Österbottens välfärdsområde skickat ut kallelser till screening för cancer i livmodershalsen utan en förbokad tid för patienten, istället har man inkluderat instruktioner om hur man själv kan boka en tid. Det har lett till att de bokade tiderna utnyttjas i högre grad, men samtidigt har det totala antalet personer som deltar i screeningen sjunkit något.
Efter en lång diskussion beslöt styrelsen att inte återremittera ärendet, vilket innebär att nuvarande modell med självbokning kvarstår. Noggrann uppföljning görs dock och Joacim Sandbacka (SFP) betonade vikten av att arbeta vidare med åtgärder för att förbättra deltagandet och göra screeningen mer tillgänglig.
SFP-gruppen lyfter fram fyra viktiga åtgärder:
- Digitalisering och automatisering
En utredning ska genomföras för att undersöka hur hela processen för om- och avbokningar kan digitaliseras och automatiseras.
- Ökad tillgänglighet
Förvaltningen ska analysera och föreslå lösningar för att förbättra flexibiliteten i screeningverksamheten, vilket inkluderar tidsbokning kvällstid och samarbete med närliggande välfärdsområden.
- Höjda deltagandenivåer
En konkret handlingsplan ska tas fram med målsättningen att minst 90 % av målgruppen deltar i HPV-, mammografi- och PSA-screening/testning.
- Kostnadseffektivitet och långsiktig nytta
Förvaltningen ska redovisa de ekonomiska och medicinska vinsterna med en förbättrad screeningverksamhet.
– Det är avgörande att vi arbetar för att höja deltagandet i screeningen. Vi ska inte acceptera en utveckling där färre deltar. Därför måste vi fortsätta utveckla och förbättra våra metoder och aktivt att följa upp detta, säger Sandbacka.