Talkomat ska inte beskattas

Svenska folkpartiets partiordförande Anna-Maja Henriksson har idag lämnat in ett skriftligt spörsmål till regeringen där hon bland annat undrar huruvida regeringen verkligen tänker beskatta talkomat.

– Talkoarbete är en grundläggande hörnsten i det finländska samhället. Många projekt och allmännyttiga gärningar skulle inte ske utan privatpersoners, föreningars, tredje sektorns och därmed talkoarbetares insatser. Finland är föreningarnas förlovade land och de som deltar på talko för att exempelvis ordna ett evenemang eller bygga en hall erhåller oftast ingenting förutom känslan av att ha utfört ett gott jobb tillsammans och kanske en bit mat eller en kopp kaffe, säger tidigare justitieminister Henriksson.

Den nya tolkningen angående beskattningen av talkomat uppdagades nyligen efter att Pensionstagarnas Centralförbund tog upp frågan.

– Vi skall inte skapa onödiga hinder för att få människor att engagera sig och göra saker tillsammans. Det har vårt medborgarsamhälle inte råd med. Istället borde de åtgärder som görs vara sådana att de uppmuntrar till engagemang och talkoarbete. Här är det politikernas uppgift att se till att frivilliga talkokrafter kan göra nya saker och att de inte trycks ned av onödiga regleringar.

Dags för regeringen att medge att man inte når målen?

Regeringens plan för de offentliga finanserna diskuterades i riksdagen idag. Planen visar att en del av målsättningarna i regeringsprogrammet håller på att springa iväg.

Läs föregående artikel

Rehn-Kivi: Regeringen kör ner kommunernas självbestämmanderätt

Kommunernas pengar försvinner, medan många viktiga funktioner blir kvar. Riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi föreslår en paus i reformivern för att bevara kommunernas verksamhetsmöjligheter och självbestämmanderätt.

Läs följande artikel