Torvalds: Den demokratiska oppositionen i Belarus förtjänar årets Sacharovpris

Den liberala Renew Europe-gruppen nominerar under torsdagen, tillsammans med de två största partigrupperna i Europaparlamentet, den demokratiska oppositionen i Belarus till årets Sacharovpris för tankefrihet.
– Den gemensamma nomineringen sänder en stark signal om att EU står enat bakom det belarusiska folket, säger Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP/Renew).

Sacharovpriset för tankefrihet, namngivet efter den ryske medborgarrättskämpen Andrej Sacharov, delas sedan 1988 ut av Europaparlamentet till personer eller grupper som stått för anmärkningsvärda insatser till stöd för mänskliga rättigheter.

Under torsdagen meddelar Renew Europe att gruppen, tillsammans med EPP- och S&D-grupperna i parlamentet, nominerar den demokratiska oppositionen i Belarus till årets pris.

– Vi har i Renew Europe diskuterat den här nomineringen allt sedan det riggade presidentvalet i Belarus den 9 augusti. Den gemensamma nomineringen sänder nu en stark signal om att EU står enat bakom det belarusiska folket och dess krav på ett nytt och fritt presidentval, säger Nils Torvalds.

Renew Europe, EPP och S&D skriver i nomineringen att den demokratiska oppositionen i Belarus företräds av det nya koordinationsrådet, som tillkom på initiativ av de modiga kvinnorna Svjatlana Tsichanouskaja, Svetlana Aleksijevitj, Maria Kolesnikova, Olga Kovalkova och Veranika Tsapkala.

Även Sergej Tichanovskij, Aliaksandr Bialiatski, Siarhei Dyleuski, Stsiapan Putsila, Paval Sieviaryniec och Mikola Statkevich framhålls som betydande företrädare för den demokratiska oppositionen i landet.

Sacharovpriset delas ut den 10 december, på årsdagen för undertecknandet av FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Henriksson om budgetförslaget: Nu är det tid för stimulans

Regeringen nådde igår onsdag enighet om budgetförslaget för 2021 efter långa och delvis svåra förhandlingar. Budgeten, som landar på 64,2 miljarder euro, återspeglar det exceptionella läge som coronakrisen försatt Finland i. SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson är ändå nöjd med resultatet.

Läs föregående artikel

Wickström: Stormarna påminner oss om klimatförändringen

SFP:s vice ordförande Henrik Wickström ser positivt på det att regeringen valt att i samband med budgetrian komma med flera åtgärder för att stävja klimatförändringen. Enligt Wickström är klimatfrågan viktig för SFP och därmed är partiet även mån om att klimatförändringen bekämpas även politiskt.

Läs följande artikel