Torvalds: EU bör överväga Nord Stream 2 i sanktioner mot Ryssland

Rysslands ovilja att samarbeta kring utredningen efter att oppositionsledaren Aleksej Navalnyj förgiftades i augusti bör få kännbara konsekvenser.
Det säger Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP/Renew).

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, som förgiftades under en flygresa den 20 augusti, väcktes under måndagen ur den koma han har befunnit sig i vid ett sjukhus i Berlin.

Tysklands regering meddelade i förra veckan att entydiga bevis pekar på att Navalnyj förgiftades med nervgiftet Novitjok, ett kemiskt vapen utvecklat i Ryssland.

Såväl EU som Nato har sedan dess ställt nya krav på att Rysslands regering samarbetar kring en utredning om mordförsöket på Navalnyj – men Ryssland har hittills vägrat.

– Den ryska oviljan till att få klarhet i hur landets främste oppositionspolitiker förgiftades måste nu få kännbara konsekvenser, säger Nils Torvalds.

– Eftersom den ryska säkerhetstjänsten intensivt följde med Navalyjs förehavanden under hans resa i Sibirien, har följaktligen den här Tjeka/KGB-efterföljaren ett uttryckligt ansvar – och, vilket är skäl att understryka, en fruktansvärd historisk belastning.

I Tyskland, som innehar EU-ordförandeskapet till årsskiftet, förs nu en inrikespolitisk debatt om huruvida nya sanktioner mot Ryssland bör innefatta ett förbud mot att slutföra det stora gasledningsprojektet Nord Stream 2.

– Nord Stream 2 är av stor betydelse för särskilt Tysklands framtida energiförsörjning. Samtidigt måste EU ta ansvar genom att visa Ryssland att ett byggstopp kan komma i fråga om landet fortsätter vägra samarbeta, säger Nils Torvalds.

Det kontroversiella Nord Stream 2-projektet, med en beräknad årlig transportkapacitet om 110 miljarder kubikmeter, är redan färdigställt till 90 procent.

Rysslands president Vladimir Putin uppgav i januari att projektet väntades färdigställas i slutet av år 2020 eller början av år 2021.

Minister Thomas Blomqvist: Användningen av trä i byggandet har flera fördelar

Användningen av trä som byggnadsmaterial ska fördubblas under regeringsperioden. I regeringsprogrammet finns flera åtgärder som skall föra utvecklingen i rätt riktning, bland annat de nationella målen för träbyggande som publicerats i dag.

Läs föregående artikel

SFP och Kulturfonden flyttar till Georgsgatan

Svenska folkpartiet och Svenska kulturfonden flyttar i december till nya utrymmen. Efter drygt 22 år på samma adress vid Simonsgatan 8 flyttar båda kanslierna i slutet av året till Georgsgatan 27 i centrala Helsingfors.

Läs följande artikel