Torvalds leder EU-parlamentets förhandlingar om bankunionen

En färdigställd bankunion kommer att skapa stabilare banker och ett säkrare finansiellt system.

Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP/ALDE) har utsetts att leda Europaparlamentets arbete med årsrapporten över hur arbetet med att färdigställa EU:s bankunion framskrider. Torvalds konstaterar att bankunionen är en viktig pusselbit när det kommer till att göra Eurozonen mer motståndskraftig för framtida ekonomiska problem.

− EMU har varit bra för Finland och för Europa, men finanskrisen och den efterföljande bankkrisen visade med all tydlighet att det fortfarande finns stora brister i systemet. En färdigställd bankunion kommer att skapa stabilare banker och ett säkrare finansiellt system, konstaterar Torvalds. Även om europeiska banker redan idag står bättre rustade för framtiden än vad de gjorde innan 2008, menar Torvalds att det fortfarande finns mycket arbete kvar att göra.

− Bankunionen har gått från att vara mycket kritiserad till något som både skapar stabilitet för systemet och förutsägbarhet för bankerna själva, det är något vi kan se exempel på i fallet med Nordeas flytt till Helsingfors och med det in i bankunionen. Samtidigt återstår flera steg innan vi verkligen har en fullständig europeisk bankunion. Ensamt är ett land inte starkt och jag tror att vi har mycket att vinna på att dela på risker för att på så sätt minska problemen med asymmetriska chocker. För att kunna gå vidare med riskdelning måste vi dock först se till att vi minskar de risker som fortfarande finns i vissa delar av Eurozonen.

− Tidpunkten för den här rapporten är mycket lämplig med tanke på att vi idag ser en relativ stabilitet i Eurozonen. Som så många har sagt förut, är det när solen skiner som man ska laga taket. Därför ser jag mycket fram emot att leda Europaparlamentets förhandlingar kring rapporten om bankunionens framtid. Det kommer bli en utmaning att hitta kompromisser mellan de olika grupperna till höger och till vänster i Europaparlamentet, men jag tror att vi med gemensamma krafter kan ta ett viktigt steg framåt, avslutar Torvalds.

Blomqvist: Regeringen tar inte de språkliga rättigheterna på allvar

Det kan inte räcka med att ersätta ”i mån av möjlighet” med att landskapen ska främja att man får service på landskapets officiella språk.

Läs föregående artikel

Henriksson bekymrad över läget i riksdagen – manar till sans!

Nu behöver man lugna ner sig och hitta tillbaka till ett konstruktivt diskussionsklimat om vårdreformen.

Läs följande artikel