Mod och solidaritet krävs från EU-toppmötet

Den europeiska solidariteten prövas nu i en väldigt besvärlig situation, säger Europaparlamentariker Nils Torvalds.

Den pågående coronakrisen kräver resoluta och modiga åtgärder från Europeiska rådet vid dagens EU-toppmöte.

Nils Torvalds har tidigare framhållit vilken roll den europeiska solidariteten, som finns inskriven i EU:s fördrag, måste spela för en effektiv och rättvis hantering av coronakrisen.

Inför torsdagens EU-toppmöte, som samlar medlemsländernas stats- och regeringschefer på videolänk, lyfter bland andra Nils Torvalds åter frågan i en debattartikel i ett antal större europeiska tidningar.

– Den europeiska solidariteten, som nu prövas i en väldigt besvärlig situation, ställer krav på snabba och modiga beslut från Europeiska rådet, säger Nils Torvalds.

Initiativet till debattartikeln, med rubriken ”För morgondagens Europa”, togs av Frankrikes tidigare president Valéry Giscard d’Estaing.

Undertecknarna efterlyser bland annat flera ändringar i EU:s budgetram för åren 2021–2027, liksom åtgärder för en tätare, mer hållbar union med en stärkt konkurrenskraft.

– Rätt åtgärder i dagens svåra situation kan göra EU mer motståndskraftigt inför kommande kriser. För att vi ska lyckas med detta måste alla medlemsländer bidra efter förmåga, till exempel enligt nationalinkomst, säger Nils Torvalds.

Genom den resolution som Renew Europe lade grundplåten för tidigare i månaden uppmanade Europaparlamentet i fredags kommissionen att sätta den europeiska solidariteten i centrum för åtgärder under och efter coronakrisen.

– Nu måste toppmötets deltagare hitta lika ambitiösa och konstruktiva lösningar, säger Nils Torvalds.

Adlercreutz: Flexibilitet behövs även efter krisen

Vi skall inte kasta bort det vi lärt oss under coronakrisen. Den flexibilitet som vårt samhälle har visat behövs under de kommande åren av återuppbyggnad, konstaterade Svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz i riksdagens debatt om statens finanser på tisdagen.

Läs föregående artikel

Torvalds: Olyckligt om vårjakten

EU-domstolens besked att den åländska vårjakten på guding strider mot fågeldirektivet är slutet på en olycklig process där lokala förhållanden inte har beaktats tillräckligt. Det säger Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP/Renew).

Läs följande artikel