Välfärdsområdet har under året arbetat målmedvetet för att effektivisera verksamheten och hitta nya lösningar trots svåra ekonomiska förutsättningar. Fastän ansökan om extra finansiering från staten inte beviljades, har de genomförda sparåtgärderna visat på styrkan och flexibiliteten hos våra tjänstepersoner. Genom att se över sina sektorer har man lyckats hitta kostnadseffektiva lösningar, och hyresarbetskraften har minskat avsevärt.
En av de största framgångarna under året är att användningen av det så kallade språktillägget ökat. Vanda och Kervo välfärdsområde är ett tvåspråkigt välfärdsområde och strävar efter att ge service på både svenska och finska. För närvarande får 62 personer språktillägg för att kunna erbjuda svenskspråkig service. Det är ett viktigt steg, men enligt ledningen finns det fortfarande mycket arbete kvar att göra.
– Nu ska vi fokusera på en fungerande svenskspråkig telefonservice, det är ett pågående utvecklingsarbete. Förhoppningen är att hela den svenskspråkiga telefonservicen ska fungera bättre under 2025, säger Karlsson.
En annan viktig fråga som SFP lyfter är utvecklingen av välfärdsområdenas samarbete med HUS-sammanslutningen. SFP anser att det behövs en tydligare ägarstyrning och att välfärdsområdena ska ta en mer aktiv roll i beslut kring sjukvårdsdistriktets verksamhet.
I samband med budgetförhandlingarna för 2025 har det politiska arbetet varit konstruktivt och SFP har visat stöd för den framlagda ekonomiplanen. Budgeten innebär bland annat en sänkning av bidrag till fullmäktigegrupper med 10 %, samt en justering av klientavgifterna där SFP föreslog en mer måttlig höjning.
– Vi ser fram emot att under 2025 kunna vidareutveckla vård- och omsorgstjänsterna och säkerställa att alla får den hjälp de behöver. Vi kommer även framöver att satsa på barn och unga, och samarbeta med både Vanda och Kervo för att säkerställa positiva resultat på lång sikt, säger fullmäktigeledamot Hanna Holmberg-Soto.