Vårdreformen garanterar inte bättre vård

Regeringens social- och hälsovårdsreform är ingen garanti för en bättre vård. Det underströk partiordförande Anna-Maja Henriksson på torsdagen efter att riksdagens fem oppositionspartier bestämt att lämna in en gemensam interpellation mot regeringen.

– Regeringens modell kommer att skapa mera byråkrati. En förvaltningsnivå till kommer inte att ge befolkningen en bättre fungerande vård. Dessutom kan vi inte tala om verklig sjävstyrelse för landskapet. Ingen vet i detta skede hur vi landar. Man borde inte spela hasard om medborgarnas hälsa, säger Henriksson.Riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin säger att valfrihet i vården i sig är en mycket bra sak, men att det måste finnas klara ramar och den måste vara förnuftigt utformad.- Patienterna kunde ha mycket nytta av valfriheten, men själva poängen med valfriheten kan äventyras om regeringen försöker pressa igenom en svårbegriplig halvmesyr som dessutom kan leda till att kostnaderna skenar iväg, säger Wallin.Interpellationstexten kommer med skarp kritik mot regeringens modell. I den noteras också att regeringen inte har lyckats presentera hur svenskspråkigas rätt till vård på modersmålet de facto kommer att tryggas. Man efterlyser dessutom ett lagstadgat organ som ger språkminoriteten ett verkligt inflytande över landskapets beslut.

Mera språk, inte mindre

Riksdagsledamot Mikaela Nylander oroar sig för de avtagande språkkunskaperna hos finländska barn och ungdomar.

Läs föregående artikel

Rehn-Kivi orolig över det europeiska samarbetet

Är Europa på väg att splittras? Hur allvarligt är fenomenet extremnationalism? Dessa frågor dryftades under diskussionstillfället om nationalismens frammarsch i Europa under ledning av riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi på riksdagen på tisdagen.

Läs följande artikel