Tänään eduskunta keskustelee hallituksen esityksestä valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Sote-uudistuksessa tärkeintä on taata suomalaisille laadukasta hoivaa oikea-aikaisesti, valinnanvapaus puolestaan tarjoaa joustavuutta.
Politiikka A-Ö: Hoidon valinnanvapaus
Meidän mielestämme demokratia, valinnanvapaus ja yksilön oikeus päättää hoidossa vahvistaa potilaan asemaa ja parantaa palveluiden saatavuutta ja laatua. Yksilön oikeus hyvään hoitoon ja hoidon sisältö ovat keskeisimmät. Rakenteet ovat osaltaan ratkaisevia mahdollistaakseen tätä. Meidän mielestämme kaikilla on oikeus hyvään hoitoon ja me omaksumme periaatteen valinnanvapaudesta ja että raha seuraa potilasta. Hyvinvointia luodaan yhteispelillä julkisen sektorin, yksityisten yritysten, kolmannen sektorin ja kansalaistoiminnan välillä. Potilas valitsee sen hoidontarjoajan, joka sopii hänelle parhaiten. Julkinen puoli tulee taata, että palvelut tuotetaan ja esittää valtakunnallisia laatutavoitteita ja sertifiointeja mutta ei tarvitse aina olla se joka tuottaa palveluita.
Christoffer Hällfors
Politiikka ja data-analyytikko, kunnnallissihteeri
Hallitus pelaa uhkapeliä sote-uudistuksella
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ihmettelee hallituksen välinpitämättömyyttä valinnanvapausesityksen puutteita kohtaan.
Älkää juosko pää edellä seinään
Hallituksen esitetyn valinnanvapausmallin lausuntokierros sisälsi murhaavaa kritiikkiä koko sote-uudistusta kohtaan. Esimerkiksi kaikkiaan 80 % vastaajista oli sitä mieltä, että hallituksen tavoittelemat säästöt eivät tule toteutumaan.
Valinnanvapausmalli uusiksi
Hallituksen on otettava aikalisä ja valmistella valinnanvapausmalli uudelleen, painotti puoluejohtaja Anna-Maja Henriksson (RKP) eduskunnan välikysymyskeskustelussa tiistaina.
Hallitus ei välitä ennaltaehkäisevästä työstä
Kansanedustaja Veronica Rehn-Kiven mukaan hallitus ei välitä ennaltaehkäisevästä työstä ja aliarvioi kuntien tärkeätä roolia ja työtä.
Nyt tarvitaan täysremontti
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vaatii hallitusta valmistelemaan potilaan valinnanvapautta koskevan lainsäädännön kunnolla uudelleen ja sen lähettämistä vielä uudelle lausuntokierrokselle ennen sen antamista eduskunnalle.
Sotekaaos
Alkaa olla selvää, että sosiaali- ja terveysuudistuksen valinnanvapautta koskevat lait eivät kerkeä eduskunnan käsittelyyn samaan aikaan maakuntauudistuksen kanssa.
Sote-terveisiä Ruotsista
Viime päivien huoli terveydenhuollon valinnanvapausmallista ei ole aiheeton, tervehtii Rkp:n kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi Tukholmasta, missä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on juuri tutustunut ruotsalaiseen valinnanvapauteen.
Hallitus rakentaa pilvilinnoja
Sote-uudistuksen alkuperäinen tarkoitus oli tasa-arvoisempi hoito kaikille suomalaisille, sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyön parantaminen sekä kustannusten kasvun hillitseminen.
Valinnanvapautta pitää kokeilla maakunnissa
Sote-uudistukseen liitetty valinnanvapaus on viime päivien aikana saanut runsaasti kritiikkiä. RKP:n kansanedustaja Anders Adlercreutz katsoo, että valinnanvapautta tulisi kokeilla nykyistä laajemmassa mittakaavassa.
Oops, Post Not Found!
Uh Oh. Something is missing. Try double checking things.