Beslut
Partidagens beslut
SFP arbetar för:
- att kostnaderna för att erbjuda gratis menskoppar utreds
- att skol- och studerandehälsovården informerar om alla alternativ när det gäller mensskydd
- att uppmuntra kommuner att erbjuda menskoppar i skol- och studerandehälsovården
Behandling
Det är dyrt med mens. Den som har mens måste lägga tusentals euro på mensskydd under sin livstid. De höga kostnaderna för mensskydd är något som framför allt flickor och kvinnor tvingas betala på grund av sitt kön. Därför är priset på mensskydd och tillgången till mensskydd en viktig jämställdhetsfråga.
Bindor och tamponger är fortfarande de vanligaste mensskydden trots att de är dyra och inte särskilt skonsamma för miljön. Allt fler kvinnor i Finland byter bort bindor och tamponger mot menskopp. Det är en liten kopp i mjukt silikon för medicinskt bruk som förs upp i slidan där den samlar upp blodet i stället för att suga upp det, som bindor och tamponger gör.
Med bindor, och speciellt tamponger, är rekommendationen att byta minst var fjärde timme, medan menskoppen kan sitta på plats i upp till 12 timmar innan den behöver rengöras. Den känns inte, man kan sova med den, den sitter på plats vid sportaktiviteter och den fungerar också utmärkt när man simmar eller badar bastu. Dessutom behöver man inte ta med sig ett antal extra – det räcker med en. En menskopp håller i fem till tio år och kostar ungefär som tolv tamponger. Det betyder att den i längden blir mycket billigare än engångsmensskydd. Menskoppen kan förändra livet för många flickor och kvinnor.
Fördelarna med menskoppen är många. Den är billig, den kostar mellan 20 och 30 euro och är återanvändbar i många år. Under en livstid går det bara åt cirka 7 menskoppar i jämförelse med ca 12 000-16 000 bindor och tamponger. Det gör en otrolig skillnad gällande världens sopberg och allmän miljöpåverkan. Menskopparna innehåller varken doft- eller färgämnen och är inte klorblekta, vilket engångsmensskydd ofta är. Tillverkningen är därför mycket skonsammare för miljön och de släpper inte heller ut en massa kemikalier vid förbränning.
Förutom att menskoppen är skonsammare för miljön, så torkar den inte ut slemhinnorna på samma sätt som tamponger. Rena och rätt använda menskoppar orsakar inte heller Ph-förändring, svamp- eller bakterieinfektioner. Idag finns det omkring 80 olika menskoppsmärken runtom i världen. Det finns många olika alternativ gällande både storlek och material, vilket gör att menskopp fungerar för nästan alla.
Att införskaffa sin första menskopp är en ekonomisk fråga för många. Det kan krävas att man provar flera stycken innan man hittar en som passar och alla har inte råd med det då det är en stor engångssumma. Svenska Kvinnoförbundet vill att alla unga menstruerande personer ska få upptäcka menskoppen innan de börjar köpa dyra och omiljövänliga mensskydd.
Därför yrkar Svenska Kvinnoförbundet på att SFP genom sina representanter i kommunerna arbetar för
Att-sats
- att gratis menskoppar delas ut i kommunerna av skol- och studerandehälsovården.
Motionär
Svenska Kvinnoförbundet
Anna Jungner-Nordgren, ordförande
Agneta Udd-Saarela, generalsekreterare
Partifullmäktiges svar
Motionärerna lyfter fram en aktuell fråga. Summorna som den som har mens lägger ut på hygienprodukter blir väldigt stora över tid. Som framkommer i motionen har menskoppen många fördelar jämfört med engångsbindor och -tamponger. Det är ett säkert och fungerande alternativ till engångsskydd för många menstruerande personer. Menskopparna har blivit vanligare, men i dagens läge är informationen om det här alternativet inte tillräcklig för många unga. Företagen som tillverkar menskoppar är ännu små jämfört med tillverkarna av bindor och tamponger, vilket betyder att de små företagen inte har lika mycket resurser att använda på marknadsföring. Att dela ut gratis menskoppar i kommunerna innebär naturligtvis kostnader för kommunen, och innan man går in för ett sådant förslag måste kostnaderna noggrant utredas. Som ett första steg kunde skol- och studerandehälsovården tydligare informera om olika alternativ för mensskydd, även menskoppar.
Beslutsförslag
SFP arbetar för:
- att kostnaderna för att erbjuda gratis menskoppar utreds
- att skol- och studerandehälsovården informerar om alla alternativ när det gäller mensskydd
- att uppmuntra kommuner att erbjuda menskoppar i skol- och studerandehälsovården