Beslut
SFP arbetar för
- att utveckla en tonårsrådgivning som en del av familjerådgivningen.
Behandling
Partifullmäktiges svar
I dagens läge är ungas välbefinnande mer polariserat än tidigare och ungas psykiska problem har ökat. En ökad psykisk ohälsa bland barn och unga är en av de största utmaningarna i vårt samhälle som kräver målmedvetna åtgärder . SFP vill se ett samhälle som är tryggt för unga och som skapar förutsättningar för ett gott liv.
I nuläget finns det olika former av stöd, men problemet är att de inte alltid når ut till målgruppen. Genom att göra rådgivningen tillgänglig för tonåringar och deras familjer kunde man bättre rikta rätt stöd för hela familjen. Därtill kunde rådgivningen bidra till att bättre kartlägga vilket sorts stöd som behövs, vare sig det handlar om psykisk ohälsa, skolgång eller missbruk. Familjer bemöter flera förändringar under ett barns uppväxt och därför vore det också av värde att rådgivningen skulle finnas tillgänglig och omfatta tonårsfamiljer. Via rådgivningarna kunde man förebygga psykisk ohälsa bland barn och unga, samt stödja hela familjen istället för att rikta stödet enkom mot barnet utan att beakta dess omgivning. Det finns redan flera orter som erbjuder den här formens service och nästa steg vore att göra servicen riksomfattande.
SFP arbetar även i regeringen Orpo för att “Mentalvårdstjänsterna på basnivå utvecklas till exempel med hjälp av erfarenheterna från verksamhetsmodellen Första linjens terapier och genom att det införs en stegvis vårdmodell. Barns och ungas lika tillgång till korttidspsykoterapi eller annan effektiv psykosocial vård på basnivå tryggas genom lagstiftning (en så kallad terapigaranti för barn och unga enligt regeringens modell). Tillgången till lågtröskelverksamhet, bland annat drop in-tjänster och chattar, och mentalvårdshjälp främjas i hela landet”.
Beslutsförslag
SFP arbetar för
- att utveckla en tonårsrådgivning som en del av familjerådgivningen.
Motion 1 – Grunda en tjänst för tonåringar och deras föräldrar
Unga i dagens Finland mår sämre än tidigare. I vårt samhälle finns en oro för att unga marginaliseras i allt snabbare takt. Risken för att bli marginaliserad varierar och det påverkas mycket av vilken omgivning du tillbringar din tid i.
Även illamåendet i familjerna har ökat. Vi inom SFP vill att Finland ska vara världens barnvänligaste land. Ifall vi vill uppnå den här målsättningen bör vi lägga ett speciellt fokus på familjernas välmående.
I Finland har vi mödra- och barnrådgivning för familjerna. Mödra- och barnrådgivningstjänster tillhandahålls för gravida personer, familjer som väntar barn och för barn under skolåldern och deras familjer. Systemet är mycket uppskattat världen över och på det här sättet kan man vid ett tidigt skede uppskatta olika sjukdomar men även stödja familjerna.
Efter barnrådgivningstjänsterna fokuseras tjänsterna mer enbart på barnet till exempel i form av skolläkarbesök. Det här betyder att fokuset inte är lika mycket på hela familjen.
Vi undertecknade anser att det vore skäl att utveckla en tjänst som tonårsrådgivning för familjerna. Rådgivningstjänsten skulle vara annorlunda från den vanliga familjerådgivningen i och med att den skulle kopplas ihop med skolläkarbesöken vid årskurs 5 och 8. Då skulle föräldrarna ha möjligheten att träffa en familjerådgivare för att diskutera om aktuella frågor tillsammans med barnet. Träffarna skulle vara obligatoriska. På det här sättet kunde man få en möjlighet att vid ett tidigare skede upptäcka utmaningar hos barnet eller i familjen.
Beslutsförslag
Vi undertecknade vill:
- att SFP arbetar för utvecklandet av en obligatorisk tonårsrådgivning nationellt och i välfärdsområdena.
Motionär
Sebastian Ekblom
SFP i Borgå centrum