Motion 15 – Samhället bör stöda delat föräldraskap i familjer med växelvis boende barn

Beslut

Partidagens beslut

SFP arbetar för

  • att det ska vara möjligt för föräldrar att lyfta delat barnbidrag när barnet bor växelvis hos båda föräldrarna
  • att det ska vara möjligt för ett växelvis boende barn att ha två hemadresser.

Behandling

Partifullmäktiges svar

En skilsmässa resulterar allt oftare i att barn bor på två adresser. Växelvist boende kan även förekomma i andra familjeformer. Enligt Statistikcentralen (2022) har ungefär 110 000 barn i Finland två hem, och en tredjedel av dem bor lika mycket i båda hemmen. Växelvis boende innebär att barnet bor minst 40 procent av tiden hos bägge föräldrar.

SFP vill att barnets bästa ska fungera som utgångspunkt i lagstiftning och beslut. Enligt lagen för grundläggande utbildning har en elev vars skolväg är över 5 km rätt till avgiftsfri skolskjuts. En elev kan också få avgiftsfri skolskjuts ifall skolvägen är farlig eller ifall eleven inte har förutsättningar att avlägga skolvägen självständigt, t.ex. pga. en funktionsvariation. Lagen förpliktar däremot inte kommunerna att ordna skolskjuts från båda föräldrarnas adresser, utan enbart från den adress som eleven har som hemadress i befolkningsregistret. Partidagen 2021 beslöt om att SFP arbetar för att elever med särboende vårdnadshavare har rätt till skolskjuts till två adresser samt att de ekonomiska konsekvenserna av en utökad skolskjuts utreds.

Som motionären också nämner beslöt partidagen 2022 om att SFP arbetar för att båda vårdnadshavarna vid växelvisboende ska ha rätt till förhöjt bostadsbidrag oberoende av var barnet är folkbokfört, förutsatt att växelvisboende har registrerats och att vårdnadshavarnas inkomstnivå berättigar till bostadsbidrag. Detta för att öka jämlikheten mellan föräldrarna och stärka barnets rätt till att bo med bägge föräldrar. Av samma skäl borde det vara möjligt för båda föräldrar att dela på barnbidraget, givet att fördelningen av ansvaret för barnet mellan föräldrarna är lika stor.

SFP arbetar enligt tidigare partidagsbeslut för att elever med särboende vårdnadshavare har rätt till skolskjuts till två adresser (2021), att de ekonomiska konsekvenserna av en utökad skolskjuts utreds (2021) och att barnets båda vårdnadshavare vid växelvisboende ska ha rätt till förhöjt bostadsbidrag oberoende av var barnet är folkbokfört, förutsatt att växelvis boende har registrerats och att vårdnadshavarnas inkomstnivå berättigar till bostadsbidrag (2022).

SFP har även i regeringen Orpo och regeringsprogrammet lyft upp utmaningen och fått med att ”Regeringen främjar en jämlik ställning för föräldrar till barn med växelvist boende genom att trygga de tjänster som är nödvändiga med tanke på en smidig vardag, bland annat utreds tillgången till skolskjuts från båda föräldrarnas hem.”

Beslutsförslag

SFP arbetar för

  • att det ska vara möjligt för föräldrar att lyfta delat barnbidrag när barnet bor växelvis hos båda föräldrarna
  • att det ska vara möjligt för ett växelvis boende barn att ha två hemadresser.

Motion 15 – Samhället bör stöda delat föräldraskap i familjer med växelvis boende barn

Efter en separation är det viktigt att föräldraskapet fortsätter för att trygga barnens bästa. Idag är det många som kommer överens sinsemellan att barnet bor växelvis (minst 40% av tiden) hos båda föräldrarna, när båda förädlarna är kapabla att ta hand om barnet och det ses som barnets bästa. Ett avtalat system är avgörande för att relationerna kan bestå.

Lagstiftningen bör vara anpassad för de verkliga situationerna som uppstår. I nuläget släpar lagen efter och sätter käppar i hjulet för föräldrar som väljer växelvis boende. Det går inte att anteckna båda förädlarnas hem som barnets officiella hem. Det är inte heller möjligt att dela på barnbidraget eller lyfta bostadsbidrag på två olika adresser. Barn som går i skola har bara rätt till skolskjuts från en adress, även om hen bor veckovis hos båda föräldrarna på olika adresser.

Problem kan även uppstå i barnets rätt till hälsovård. I en tidigare motion krävde vi att båda föräldrarna, på olika adresser, har rätt till bostadsbidrag. Då lagen inte stöder delat föräldraskap uppstår onödiga konflikter om praktiska arrangemang och grälen belastar hela familjen. Det är viktigt att de praktiska arrangemangen och kostnaderna inte hindrar par att separera. I synnerhet kvinnor med lägre inkomst väljer för ofta att stanna i dysfunktionella parrelationer av ekonomiska skäl. Vi vill värna om ett jämställt föräldraskap både i parrelationer och efter separationer, så att ansvaret och kostnaderna för barnen fördelas jämt mellan föräldrarna då båda är kapabla att ta hand om barnets fostran.

Om båda föräldrarna efter en separation har lika delat huvudsakligt ansvar för barnets vård borde båda ha rätt att lyfta barnbidrag. På samma grund borde barnet ha rätt till skolskjuts från båda föräldrarnas adresser, inom samma kommun där barnet går i skola. Denna lagändring skulle minska konflikterna som uppstår under en separation. Alla föräldrar som separerar genomgår en stor omställning och det finns otaliga praktiska arrangemang som måste avtalas. Om vi genom lagstiftning kan minska belastningen, förkorta vårdnadstvisterna och göra situationen tryggare för barnen bör vi göra det utan dröjsmål.

Beslutsförslag

Svenska Kvinnoförbundet yrkar på att SFP genom sina representanter i riksdagen och regeringen arbetar för:

  • att det ska vara möjligt för ett växelvis boende barn att ha två hemadresser.
  • att barn som bor växelvis hos båda sina föräldrar efter deras separation har rätt till skolskjuts från båda föräldrarnas adresser inom samma kommun.
  • att det ska vara möjligt att dela på barnbidraget när barnen bor växelvis hos båda föräldrarna.

Motionär

Svenska Kvinnoförbundet
Anita Westerholm, ordförande
Agneta Udd-Saarela, generalsekreterare