Motion 26 – Den humanitära katastrofsituationen i Kuba

Beslut

Partidagens beslut

SFP arbetar för

  • att uppmärksamma den katastrofala humanitära situationen på Kuba
  • att fortsatta diplomatiska relationer mellan EU och Kuba upprätthålls för att erbjuda goda exempel på inkluderande och hållbar utveckling och tillväxt
  • att observatörer från EU, FN och andra internationella organisationer kan verka på Kuba.

Behandling

Partifullmäktiges svar

Kuba har fortsatt fungera som en totalitär stat efter att Miguel Díaz-Canel utsågs år 2021 till ny ledare för det kommunistiska partiet i enpartistaten Kuba. Sedan 2018 har han även fungerat som landets president. Svenska folkpartiet tar avstånd från regimen på Kuba och fördömer att Kuba fortsättningsvis begränsar mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati.

Kuba genomgår även en allvarlig ekonomisk kris som kännetecknas av brist på många basprodukter, inklusive livsmedel, bränsle och medicin. Den humanitära krisen i Kuba växer i takt med att det ekonomiska läget försämrats.

Europaparlamentet antog i februari 2024 en resolution där parlamentet fördömer den kubanska regimens systematiska brott mot de mänskliga rättigheterna och kränkningar av demokratiska principer.

EU vill fortsätta de diplomatiska kontakterna samtidigt som EU noterar den fördjupade dialogen mellan Kuba och Ryssland i olika frågor, däribland ekonomi, marknader och affärsförbindelser.

SFP är en aktiv internationell aktör och kan genom sitt engagemang i Liberal International uppmärksamma humanitära kriser runt om i världen.

Beslutsförslag

SFP arbetar för

  • att uppmärksamma den katastrofala humanitära situationen på Kuba
  • att fortsatta diplomatiska relationer mellan EU och Kuba upprätthålls för att erbjuda goda exempel på inkluderande och hållbar utveckling och tillväxt
  • att observatörer från EU, FN och andra internationella organisationer kan verka på Kuba.

Motion 26 – Den humanitära katastrofsituationen i Kuba

Det är nu nästan tre år sedan sedan de första massiva protesterna i Kuba, mot den nuvarande militärjuntan ledd av Miguel Diaz-Canel, som inte har något folkligt stöd. De senaste större protesterna nu i skrivande stund var i mars, där bland annat mänskor stormade polisstationer och fritog mänskor som arresterats i tidigare protester. Minst 7-800 mänskor beräknas vara fängslade under olidliga förhållanden.

Infrastrukturen i landet har i praktiken kollapsat. Bristen på alla basvaror, har orsakat att medicinska problem relaterade till undernäring har ökat exponentiellt.  Även barn dör nu på grund av näringsbrist. Militärregimen säljer matvaror mot dollar (överpris) så att utländska släktingar/vänner kan beställa mat on-line till sina släktingar i landet. Det finns också regeringskontrollerade specialbutiker, med utländska produkter, till priser som vanliga kubaner inte har råd med. Samtidigt överför regimen en betydande del av statens inkomster till en grupp i regeringen, för dess egna investeringar på Kuba och utomlands.  De flesta små privata företag såsom butiker, caféer och restauranger har slutat på grund av varu- och kundbrist.

Det har varit långa allmänna vattenavbrott, på upp till två veckor i städerna. Bristen på rent vatten har lett till att olika sjukdomar sprider sig. Hälsovården och skolsystemet har kollapsat. Elektriciteten fungerar bara tidvis även på sjukhusen, vilket i kombination med frånvaro av mediciner, antibiotika, desinfektionsmedel och fungerande apparatur har lett till att mängder av mänskor dagligen avlider i onödan.  En stor del av industrin har lagts ned eller kollapsat, likaså turismen eftersom infrastrukturen inte fungerar längre, utom på några turistorter, såsom Varadero. Samtidigt har kriminaliteten skjutit i höjden eftersom mänskor är desperata.

Under förra året beräknas över en halv miljon mänskor ha flytt landet, till USA, Mexiko och andra länder. Sociala medier censureras och mänskor fängslas för att de utrycker kritik eller berättar om situationen. Internationella organisationer såsom Amnesty International och Unicef har reagerat. Finland rapporteras just ingenting om allt detta, även om detta är den största humana, politiska och ekonomiska katastrofen i Latinamerika just nu. Jag vädjat nu till partiet att ta ställning mot president Diaz-Canel och hans regim i Kuba.

Beslutsförslag

ATT partiet officiellt bör ta ställning mot president Diaz-Canel och hans regim i Kuba.

ATT partiet bör verka för att väcka mera uppmärksamhet för den katastrofala humanitära situationen i Kuba.

ATT partiet borde verka för att observatörer från EU, FN och andra internationella organisationer skulle skickas till Kuba.

Motionär

Peter Hackman, Medlem i SFP:s lokalavdelning, Helsingfors