Beslut
Partidagens beslut
SFP arbetar för
- att bevara våra sjukhus och inte gå med på att ytterligare centralisera sjukvården
- att beslut angående servicenätverk alltid ska basera sig på omfattande konsekvensanalyser
- att det görs konsekvensanalyser även på tidigare beslut av centralisering, till exempel av förlossningsvården
- att välfärdsområden själv får bestämma över omfattningen på sina jourmottagningar
- att stärka välfärdsområdenas självstyre inom sitt område
- lösningar som alltid tryggar de språkliga rättigheterna i vården.
Behandling
Partifullmäktiges svar
Rapporten som motionären hänvisar till är en rapport av en tjänstemanna-arbetsgrupp tillsatt av ministeriet och representerar inte SFP:s linje i frågan och regeringen har inte avgett något förslag till riksdagen.
SFP har i regeringen under ramrian jobbat aktivt för att bevara nuvarande sjukhus. Tack vara SFP:s insatser i regeringen kunde också till exempel allmänmedicinska jouren i Jakobstad och Raseborg tryggas på regeringsnivå. Nu är det upp till välfärdsområdena att ta besluten och SFP jobbar i områdena aktivt för att bevara dessa.
SFP gick till det första nationella välfärdsområdesvalet år 2022 med löftet att partiet försvarar sjukhusnätverket och de mindre sjukhusen. Vi vill att närmaste jourande sjukhus finns inom rimligt avstånd från dig när du behöver specialistvård. För oss är det viktigt att du ska få den vård och hjälp du behöver och inte hänvisas från det ena stället till det andra. Våra universitetssjukhus har viktiga specialuppdrag och deras finansiering behöver vara tillräcklig. Våra centralsjukhus har en avgörande roll när det gäller en fungerande sjukvård. Samspelet mellan alla aktörer inom specialsjukvården ska fungera friktionsfritt och patienten ska alltid vara i centrum. Vi vill att närsjukhusen i fortsättningen ska ha en viktig roll och olika specialansvar, deras verksamhet ska utvecklas, inte avvecklas. Vi vill att det finns en bred poliklinikverksamhet nära dig. Vi vill också att de mindre sjukhusen har rätt att utföra normala dagkirurgiska operationer och upprätthålla allmän jour dygnet runt. Detta har vi aktivt jobbat för under de pågående valperioden i välfärdsområdena och i regeringarna Marin och Orpo.
I regeringen Orpos program nämns Borgå och Raseborgs sjukhus specifikt. I anslutning till sjukhusen i Borgå och Raseborg inrättas nätverksbaserade kompetenscenter som koncentrerar sig på att stödja och utveckla tillgodoseendet av de språkliga rättigheterna inom social- och hälsovården. Dessutom sägs det ytterligare i regeringsprogrammet att välfärdsområdenas möjligheter att avtala om samarbete inom den specialiserade sjukvården och ordna dagkirurgisk verksamhet (inkl. anestesi) också vid sådana sjukhus där det inte finns dygnet-runt-jour utökas. Dessa nämnda satsningar är konkreta och stärker de mindre sjukhusens betydelse för det nationella sjukhusnätverket.
När sjukhusnätverkets framtid planeras får inte centraliseringsivern och storstadsperspektivet dominera över andra perspektiv, som glesbygdens särdrag och vilka faktorer som påverkar personalens val av arbetsplats. SFP kommer inte att acceptera att funktionerna på sjukhusen centraliseras på det sättet som ovannämnda arbetsgrupp föreslagit. Partiet stöder hållbara, rättvisa lösningar baserade på konsekvensbedömningar, som beaktar många olika perspektiv.
Beslutsförslag
SFP arbetar för
- att bevara våra sjukhus och inte gå med på att ytterligare centralisera sjukvården
- att beslut angående servicenätverk alltid ska basera sig på omfattande konsekvensanalyser
- att det görs konsekvensanalyser även på tidigare beslut av centralisering, till exempel av förlossningsvården
- att välfärdsområden själv får bestämma över omfattningen på sina jourmottagningar
- att stärka välfärdsområdenas självstyre inom sitt område
- lösningar som alltid tryggar de språkliga rättigheterna i vården.
Motion 3 – Bevara våra sjukhus och förläng tiden för våra jourmottagningar
I januari 2024 publicerades en rapport från en arbetsgrupp vid social- och hälsovårdsministeriet. Arbetsgruppens rapport “Nationell utredning av stegvis gradering, arbetsfördelning och samarbete för sjukhus inom den specialiserade sjukvården och jourmottagningar” visar på många av våra utmaningar inom vården i vårt land, såsom befolkningens servicebehov, bristen på personal, resursernas verkningsgrad och bristen på ekonomiska resurser. Arbetsgruppen har lagt fram förslag till definitioner av sjukhus och serviceprofiler för sjukhusen samt en tidsplan för centraliseringen av sjukhusnätverket.
En av rapportens centrala premisser är att den specialiserade sjukvården måste centraliseras och på det sättet skulle personaltillgången inom vården säkras. Vi vill ifrågasätta detta å det starkaste. Med hot som detta mot våra sjukhus ser vi i Österbotten en personalflykt till både Sverige och Norge. Också i södra Finland leder hoten till personalflykt och konkurrensen med de privata vårdbolagen är stenhård. Vi är rädda att redan en oro för att den egna verksamhetspunkten skulle stängas kommer att driva vårdpersonal till branschbyten eller t.ex. jobb utomlands.
Även att begränsa specialiteterna på sjukhusen har en negativ effekt på resten av verksamheten. Vår uppfattning är att avsaknaden av en del verksamhet påverkar attraktionen av sjukhuset negativt för bl.a. nyutexaminerade läkare och annan personal. Detta kan förvärra personalbristen istället för att underlätta den.
Rapporten visar också på en misstänksamhet mot att välfärdsområdena inte själva kan ta beslut, man litar inte på att välfärdsområdena kan fatta lokala och regionala beslut som är kostnadseffektiva. Man säger att servicenätverket har visat sig i praktiken förbli oförändrat. Hur kan man säga så ett år efter att välfärdsområdena startat sin verksamhet? Man förväntar sig resultat direkt. Vi vet alla att utveckling tar tid och välfärdsområdena har fått tid att balansera verksamheten till slutet av 2025. Många beslut görs och utveckling sker.
Därför ifrågasätter vi också tidsplanen som presenteras i rapporten. De undantag för dygnet-runt-jour som beviljats ska inte förlängas efter 1.1.2026. Förlossningssjukhusen ska bli färre. Sjukhus med jourverksamhet, operationsverksamhet och intensivvård ska bli färre. Och redan 1.1.2028 ska sjukhusnätverket enligt rapporten minska radikalt. Detta är redan om tre och ett halvt år. Välfärdsreformen är den största reformen i nutid i Finland, den har krävt enorm kapacitet i form av förändring för både personal och befolkning. Detta är en för snabb utveckling då vi inte ännu ser resultaten av välfärdsområdenas digra arbete. Rapporten visar att det inte finns tilltro till det politiska arbetet i välfärdsområdena.
I välfärdsområdena finns fina visioner, strategier och utvecklingsarbete för framtiden. Välfärdsområdena arbetar för att Finland ska ha världens bästa vård och omsorg. Vår befolkning behöver få tilltro till vården och omsorgen i Finland. Befolkningen är värd närservice och trygghet. Personalen är värda en trygg arbetsplats. Det här är målsättningar som SFP jobbar för.
Beslutsförslag
Vi vill att SFP
- aktivt ska jobba för att bevara våra sjukhus
- inte ska gå med på att centralisera vissa specialiteter inom sjukvården
- ska kräva konsekvensanalyser av tidigare och framtida centraliseringar
- aktivt arbeta för att undantagen för jourmottagningarna ska få förlängning
- aktivt arbeta för att välfärdsområdena ska kunna göra egna beslut
Motionär
Maria Palm
Gruppordförande för fullmäktigegruppen för SFP i Österbottens välfärdsområde