Motion 35 – Gör låntagningen mer attraktiv & Motion 36 – Studerandes ekonomiska situation riskerar att underminera studieresultaten

Beslut

Partidagens beslut

SFP arbetar för

  • en totalrefom av studiestödet för att förbättra studerandes ekonomiska situation, även regionala skillnader i hyresnivån måste beaktas.

Behandling

Partifullmäktiges svar

Gemensamt svar för Motion 35 – Gör låntagningen mer attraktiv och Motion 36 – Studerandes ekonomiska situation riskerar att underminera studieresultaten 

Motionärerna lyfter fram ett mycket viktigt tema om ungas ekonomiska ställning och skuldsättning. I Finland ska alla ha lika möjligheter att studera på heltid, oberoende socioekonomisk bakgrund.

Det har funnits olika modeller för att lätta på bördan kring studielånet för studerande. Tidigare och nuvarande modeller inkluderar även en morot för studerande att bli examinerad inom en utsatt tid. Tidigare fanns det ett studielånsavdrag som kunde dras direkt i beskattningen. Personer som lyfte studielån och började sin första högskoleutbildning efter 2005, men före 2014, kan dra av en del av lånet i beskattningen. Avdrag är 30 procent av den del av lånet som överstiger 2 500 euro, som du har ackumulerat under din högskoleutbildning. Detta avdrag kan göras direkt från skatten baserat på de betalningar du gjort till banken för att amortera lånet. Detta avdrag innefattade att man avlade sin examen inom en utsatt tid.

Sedan 2014 kan studerande som lyfter studielån beviljas studielånskompensation av staten ifall de avlagt examen inom utsatt tid. Studielånskompensationen är 40 procent av den del av ditt studielån som överstiger 2 500 euro. Studielånskompensationen har ett maximibelopp. Till exempel i fråga om en examen som avlagts i Finland är studielånskompensationen högst 6 200 euro då examen omfattar 300 studiepoäng eller 4 120 euro då examen omfattar 210 studiepoäng. Räntor som lagts till lånekapitalet räknas inte med i lånebeloppet.

Dagens modell med studielån, studiestöd och bostadsstöd är inte optimal. Regeringen inleder en totalreform av studiestödet. Studiestödet har utvecklats på ett osammanhängande sätt under hela 2000-talet. I regeringens planerade totalreformen av studiestödet går man bland annat igenom studiepenningens nivå, studielånets storlek och studielånskompensationens belopp, gränserna för de fria inkomsterna, ställningen för studerande med familj och stödet till boendet. SFP anser att det är viktigt att reformen utgår från studerandes behov.

Beredningen är inte övertygad om att ett skatteavdrag för studielånet är rätt väg att gå då ett skatteavdrag även kräver att personer har inkomster som man kan dra av i beskattningen. Vi ser dock behovet av att se över studiestödet och studielånet. I en totalreform kan man även beakta ifall man kunde skapa morötter för vissa branscher såsom social- och vårdbranschen.

Beslutsförslag

SFP arbetar för

  • en totalreform av studiestödet för att trygga studerandes inkomst.

Motion 35 – Gör låntagningen mer attraktiv

Finlands ekonomiska situation och de åtgärder som följer då ekonomin måste  balanseras har starkt påverkat flera grupper i samhället. Speciellt studerande har fått bära ett oproportionellt stort ansvar. Studerande är den grupp som tydligast får känna hur den ekonomiska tryggheten rubbas för allmänhetens bästa. Studerande, som redan är den enda gruppen i samhället som förväntas leva på lån, med motiveringen att det är investering i studerandens egen framtid. Men som alla investeringar har även denna sina risker för personer, risker som staten sedan i slutändan betalar på sätt eller annat.

Att finansiera sina studier med lån är trots allt inte ont i grunden – många har tagit lån och klarat av återbetalningen galant. I nuläget ser vi ändå en oroväckande trend som behöver tas på allvar. En växande andel studerande har betydligt större studielån än tidigare generationer och andelen personer som inte klarar av att återbetala sina lån stiger. Unga personer vågar inte heller i samma utsträckning som förr välja en bransch där lönen är lägre, eftersom det finns en reell risk för att privatekonomin inte går ihop om man måste betala tillbaka ett studielån med höga räntor. Detta är en oroväckande tendens med tanke på att branscher såsom sjukvården och småbarnspedagogiken redan har ett skriande behov av utbildad och kompetent arbetskraft.

Då man går inför ett lånbaserat studiestödssystem måste staten också se till att skapa mekanismer som bibehåller lånet som ett realistiskt alternativ för alla. Med andra ord ska lånet vara realistiskt att återbetala – oberoende av vilken bransch man utexamineras till. FPA kan till en viss mån stöda dem som inte kan återbetala sitt studielån. Eftersom denna andel stiger finns ett klart behov att redan i förebyggande syfte minska fallen där studielånet inte kan återbetalas.

Ett konkret sätt att minska andelen stöd FPA behöver dela ut, samt något som skulle öka viljan att lyfta studielån, är att införa ett ränteavdrag på studielånet. Denna möjlighet till avdrag har tidigare funnits på bostadslånet. Svensk Ungdom föreslår därför att studielånets ränteandel skulle kunna göras avdragsgill.

SFP som parti har flera gånger poängterat vikten av att stå upp för unga och studerande. SFP har även flera gånger talat om hur vi ska göra vårdbranschen och yrken inom vården mera attraktiva. För att konkretisera detta strävande vill Svensk Ungdom föreslå en åtgärd som infriar dessa löften; att rikta julklappspengar till en grupp som nu slås väldigt hårt av nedskärningarna och som alla är beroende av förr eller senare – unga. Mera konkret föreslår vi att julklappspengar ska riktas till att förlåta studielån för studerande inom social- och hälsovårdsbranschen.

Beslutsförslag

Därför vill Svensk Ungdom att Svenska folkpartiet ska arbeta för:

  • att man ska få skatteavdrag från studielånets räntor
  • att en del av julklappspengarna riktas till att kompensera studielån för studerande inom social- och vårdbranschen

Motionär

Svensk Ungdom

Julia Ståhle

Förbundsordförande

Anna Oksanen

Förbundssekreterare

Motion 36 – Studerandes ekonomiska situation riskerar att underminera studieresultaten

Regeringens nedskärningar har drabbat de studerande hårt, bl.a. minskningen av bostadsbidraget är kännbart. Detta får till följd att allt fler studerande tvingas finansiera sitt leverne med att arbeta vid sidan om sina studier. Att delvis arbeta i samband med sina studier är förvisso inget nytt, men dagens situation innebär att arbetet inskränker på möjligheterna att kunna (dvs. hinna) sätta fokus på studierna. Problemet som då uppstår är att kvaliteten på studieresultaten oundvikligen lider. Har Finland verkligen råd med att de utexaminerade högskolestuderandena besitter en sämre kunskap än vad de egentligen borde? Detta rimmar illa med att SFP likväl som nationen i sin helhet vill framhålla vikten av att ha en hög bildningsnivå, vilket självklart även borde gälla de högutbildade.

Beslutsförslag

SFP i Pargas föreslår att

  • Partiet på nationell nivå går in med kraftiga åtgärder för att förbättra de studerandes ekonomiska situation, så att de har bättre möjligheter att kunna ägna sin tid åt studier

Motionär

Conny Granqvist (ordförande för SFP:s lokalavdelning i Pargas)

Anne Eriksson (sekreterare för SFP:s lokalavdelning i Pargas)