Motion 9 – Fungerande seniorrådgivning för äldre

Beslut

Partidagens beslut

SFP arbetar för

  • att införa seniorrådgivningsverksamhet i alla välfärdsområden.

Behandling

Partifullmäktiges svar

Motionären konstaterar alldeles riktigt att vi har en stor demografisk utmaning i Finland. Vi lever längre och antalet äldre personer ökar, vilket naturligtvis också har konsekvenser för vårdbehovet, som förutspås öka kraftigt de kommande åren. Att sträva till ett förebyggande arbetssätt inom äldreomsorgen är ekonomiskt sätt mest lönsamt, men framför allt besparar det den enskilda individen onödigt lidande.

Fr.o.m. 1.1.2023 inledde välfärdsområdena sin verksamhet. De ansvarar för alla tjänster inom social- och hälsovården samt räddningsväsende. Den nya organiseringen av vården har inledningsvis präglats av en del olika utmaningar som vi löser. Nu har vi reformerat förvaltningen och nu måste servicen ses över. Majoriteten av anpassningsåtgärderna handlar om att stävja kostnadsökningen som har varit på en ohållbar nivå. Det här gör vi genom att förbättra den förebyggande vården.

Finansieringsunderlaget tvingar välfärdsområdena att se över sin verksamhet. Tyngdpunkten inom serviceutbudet behöver flytta från kostsam specialsjukvård till billigare och lättillgängligare, förebyggande insatser om välfärdsområdena ska ha en chans att hållas innanför finansieringsramarna. Därför har man redan inom en del områden utvecklat motsvarande tjänster som seniorrådgivningar. Systematisk kartläggning eller screening av vårdbehovet finns också, även om det inte nödvändigtvis innefattar ett läkarbesök.

Det som motionären föreslår består i att sammankoppla kommunens och välfärdsomårdets tjänster. Även efter att välfärsområdena inledde sin verksamhet har kommunerna fortfarande ansvar för att anordna förebyggande tjänster för sina invånare. I valprogrammet för välfärdsområdesvalet 2022 förespråkade SFP seniorrådgivningar. SFP:s viktigaste devis om att servicen ska vara nära dig, understöder också sammankopplingen av olika tjänster, så att de ska finnas under samma tak och vara lättillgängliga. Gränssnittet mellan kommunerna och välfärdsområdena kan vara knepigt att navigera, särskilt så länge samarbetet är nytt. Ett tätt samarbete mellan välfärdsområdet och kommunen gynnar invånarna i området.

Beslutsförslag

SFP arbetar för

  • att införa seniorrådgivningsverksamhet i alla välfärdsområden.

Motion 9 – Fungerande seniorrådgivning för äldre

Finlands befolkning åldras. Den demografiska utvecklingen sätter press på vårt välfärdssamhälle och vi är tvungna att utveckla nya tjänster för att stödja den åldrande befolkningen. I dagens Finland lever vi allt längre. Det är därför viktigt att vi satsar på förebyggande verksamhet speciellt bland de äldre.

Vi undertecknade anser att vi måste utveckla nya tjänster som stödjer de äldre i deras vardag. Digitaliseringen och oron i samhället påverkar negativt äldres trygghetskänsla. Därför är det viktigt att vi kan skapa stödtjänster som förebygger känslan av otrygghet och ensamhet.

Välfärdsområdena och kommunerna borde tillsammans utveckla en seniorrådgivningsservice. Det här skulle vara en service som skulle finnas i varje kommun. Servicen skulle bestå av rådgivning i vardags, digitala ärenden och motionsrådgivning. Likaså skulle rådgivningen inkludera ett lagstadgat läkarbesök i åldern av 65 och 72 år. Vi vill också att det i kommunerna ska finnas en fysisk infopunkt som skulle handleda äldre i vardagsfrågor. Det här kunde organiseras på olika sätt. Likaså skulle tjänsten inkludera olika former av gemensamma aktiviteter.

Genom att samla för äldres vardag viktiga tjänster under samma service kunde vi stärka äldres vardag och minska på känslan av otrygghet och ensamhet.

SFP har tidigare talat för en seniorrådgivning. Nu är det på plats att lyfta upp frågan på nytt då vi står inför ett välfärdsområdesval.

Beslutsförslag

Vi undertecknade vill att:

  • SFP arbetar för seniorrådgivningsverksamhet enligt ovanstående i alla välfärdsområdena.

Motionär

Sebastian Ekblom

SFP i Borgå centrum