På tisdagen röstar Europaparlamentet om Ursula von der Leyen som EU-kommissionens nya ordförande. Det är EU:s statsministrar i Europeiska rådet som fört fram von der Leyen som sin kandidat, trots att hon inte var en av de s.k. spetskandidaterna som de europeiska partigrupperna förde fram inför EU-valet.
Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP/RENEW) är inte helt nöjd med processen men menar ändå att Europaparlamentet nu bör rösta ja till von der Leyen: ”Processen bakom fördelningen av topposterna i EU har som så många gånger förut saknat transparens. Men röstar vi nej imorgon kommer EU igen att ställas inför en ganska allvarlig kris och det i ett läge där EU behöver arbeta framåt. I nuläget finns det inte någon annan kandidat med en realistisk möjlighet att få stöd i både rådet och parlamentet. Sådan är verkligheten och därför behöver vi nu ta ansvar.”
Kritiken om att utnämningen av von der Leyen skulle sätta punkt för systemet med spetskandidater och på så sätt vara odemokratiskt, är i och för sig riktig, understryker Torvalds. Men Europaparlamentet valde det facto själva att avveckla systemet med spetskandidater under partitjäbblet genast efter EU-valet. Dessutom röstade parlamentet redan förra mandatperioden ner förslaget om att låta medborgarna direkt påverka valet av kommissionsordförande genom transnationella listor. Nu behöver vi en seriös genomgång av systemet och det måste göras i god tid innan nästa val. Von der Leyen måste vara den sista kommissionsordföranden som utses bakom stängda dörrar!”.