SFP:s målsättning över sänkt moms för mensskydd blir verklighet

Regeringen har nu presenterat budgeten för 2025. I budgetpropositionen föreslår regeringen att mervärdesskatten för mensskydd, inkontinensskydd och barnblöjor sänks från 24% till 14%. SFP beslöt år 2019 att driva frågan framåt. I de senaste regeringsförhandlingarna skrevs denna målsättning även in i regeringsprogrammet på SFP:s initiativ. Riksdagsledamot Christoffer Ingo är nöjd över att frågan nu drivits i mål med hjälp av SFP:s aktiva arbete inom regeringen.

Många länder har klassificerat bindor och tamponger som hälsoprodukter med en lägre mervärdesskatt. I Skottland delar man även ut mensskydd gratis.
I EU beslöt regeringscheferna år 2016 att medlemsstaterna själva ska få reglera mervärdesskatten på hygienartiklar. 

– I ekonomiskt tuffa tider känns det bra att kvinnor och barnfamiljer via momssänkningen får nödvändigt stöd, säger Ingo.

SFP:s linje i denna fråga formades under det senaste årtiondet genom hårt arbete speciellt av SFP:s ungdomsförbund och kvinnoförbund. Detta är även ett starkt bevis på att det går att påverka Finlands politik från gräsrotsnivån och genom att vara föreningsaktiv.

– Frågan har engagerat många en längre tid och jag är glad över att frågan nu syns i budgeten. Under min tid som förbundsordförande för Svensk Ungdom var vi den pådrivande faktorn i relation till moderpartiet SFP. 

Budgeten för 2025 behandlas som bäst i riksdagen.

Henrikssons stab nu fulltalig – Alexander Junell utsedd till specialmedarbetare

Europaparlamentariker Anna-Maja Henrikssons team i Bryssel är nu fulltaligt efter att rättsnotarie Alexander Junell utsetts till specialmedarbetare. Junell har senast fungerat som Henrikssons specialmedarbetare på Undervisnings- och kulturministeriet. Tidigare har han arbetat som riksdagsassistent för Henriksson och på den privata sektorn, bland annat på en advokatbyrå och ett börsbolag. Junell är hemma från Karleby.

Läs föregående artikel

Satsningar på förebyggande tjänster i alla åldrar behövs

Under höstens första fullmäktigemöte diskuterades välfärdsområdets ekonomi ingående. Direktör Marina Kinnunen gav en djupgående redogörelse för dels finansieringsmodellen, dels var Österbotten ligger i förhållande till landets medeltal på olika mätare och dels hur utvecklingsarbetet kommit igång inom den egna organisationen.

Läs följande artikel