En borgmästare med öppet hjärta: Marcus Rantala vill leda Helsingfors

Med över tio års erfarenhet i Helsingfors stadsfullmäktige och stadsstyrelse i bagaget ställer Marcus Rantala (SFP) upp som borgmästarkandidat för Svenska folkpartiet i Helsingfors. Han ser en offentlig trygg service, tvåspråkighet och hållbarhet som avgörande byggstenar för stadens framtid.

FOTO: CHRISTINA SALONIUS

HUVUDSTADENS UTMANINGAR

För att säkerställa kvaliteten inom Helsingfors vård- och utbildningssektorer menar Marcus Rantala att det är avgörande att motverka segregation och stötta de områden som behöver det mest.

– Segregeringen är en utmaning i Helsingfors, precis som i många andra huvudstäder idag. Det finns vissa stadsdelar där statistiken visar utmaningar, vare sig det gäller arbetslöshet, hälsovård eller inlärningsresultat. Därför måste vi ge särskild uppmärksamhet till de områden som har det svårare, förklarar han.

Ett exempel på särskild uppmärksamhet är behovsprövad finansiering. Det går ut på att man satsar lite extra på skolor där det finns fler barn med invandrarbakgrund, som kan behöva mer hjälp och stöd i processerna.

– Vi försöker alltid blanda bostadsformer i alla områden i Helsingfors, så att det inte bara finns ägarbostäder eller stadens hyresbostäder. Det är viktigt att det finns ett mångsidigt boende.

FINLANDS BÄSTA ARBETSGIVARE

En annan avgörande fråga enligt Rantala är rekryteringen av personal, både inom undervisningssektorn och social- och hälsovården.

– Där har vi haft särskilda utmaningar, framför allt inom den svenska småbarnspedagogiken. Det gäller även den finska, men vi är så mycket mer utsatta på den svenska sidan. Rantala berättar hur de fått igenom ett löneutvecklingsprogram i budgetförhandlingarna, som gör att man kan höja de lägsta lönerna och förbättra situationen där arbetskraftsbristen är stor.

– Jag hoppas att Helsingfors under nästa mandatperiod kan sätta som mål att bli Finlands bästa arbetsgivare. Vi måste bli bättre på att ta hand om vår personal, för det är egentligen kärnan i servicen.

Enligt Rantala borde det erbjudas bättre svenskspråkig utbildning för personal, inklusive fler ”morötter” för att uppmuntra finskspråkig personal att våga använda svenska.

– Man behöver inte alltid vara helt flytande. Bemötandet är ofta det viktigaste.

ARBETSKRAFT OCH BOSTÄDER

För att göra en växande stad som Helsingfors attraktivt för företag behövs både bra stadsplanering och tillgång till kompetent arbetskraft.

– Helsingfors ska vara en mångsidig stad, där näringsutbudet kan vara mycket varierat. Stadsplaneringen är viktig, det ska finnas tomter för företag, inklusive småindustrier, så att de får plats i Helsingfors, säger Rantala.

Han betonar att Helsingfors, med sina många invånare, behöver mer än bara bostäder. Det ska finnas utrymme för näringslivsverksamhet också. Han påpekar även hur satsningar på kollektivtrafiken har ökat och planerats så att det ena utesluter inte det andra.

– Vi i SFP tycker inte att olika trafikformer ska ställas emot varandra eftersom vi behöver dem alla. Själv brukar jag promenera, använda spårvagn och köra bil, berättar han.

– Alla ska kunna ta sig fram i Helsingfors, och vi tror till exempel att en centrumtunnel skulle underlätta trafiken och göra centrum mer promenadvänligt.

Rantala uttrycker sin oro över Finlands beroende av utländsk arbetskraft, både i företagen och den offentliga sektorn. Han förklarar hur viktigt det är med bra personal i Helsingfors och tillgång till kompetent arbetskraft. En växande stad behöver kunnig arbetskraft, och det är konkurrens om de bästa hjärnorna och händerna.

– Det handlar också om att vår service fungerar och är tillgänglig, men även att det finns bostäder för olika plånböcker. Många med lägre löner har svårt att hitta bostad i Helsingfors i dagsläget. Det är inte hållbart, då det måste vara möjligt att bo här.

TVÅSPRÅKIGHETEN I HELSINGFORS

Rantala vill stärka svenska strukturer i vården och samarbetet med tredje sektorn, särskilt inom äldrevården.

– Svenskan måste vara jämställd med finskan i både tjänster och digitala plattformar. Ingen ska behöva vänta på svenska, understryker han.

SFP i Helsingfors är extra stolta över Nordiska Skolan*, som har landets första tvåspråkiga undervisningsgrupp. Rantala lyfter skolan som ett exempel på framgång.

– Det visar hur tvåspråkighet kan stärka vår stad.

BESLUTSMASKINERIET

Kampanjen är ingen enmansshow, utan ett lagarbete för alla 127 SFP-kandidater i Helsingfors.

– Vi behöver våra fem mandat för att behålla vår plats i stadsstyrelsen. Utan dem är vi utanför det viktiga beslutsmaskineriet, förklarar Rantala.

– SFP står för ekonomisk hållbarhet, miljöansvar och ett öppet hjärta för medmänsklighet. Om SFP inte fanns skulle mycket falla bort, särskilt för det svenska perspektivet.

 

*Nordiska skolan i Kottby omfattar årskurserna 1–9.

Nordiska skolan består av finskspråkiga närskoleklasser samt av klasser med undervisning på två språk på finska och svenska. I all undervisning betonas nordiskt samarbete, gemensamt lärande och hållbar utveckling.

Alla blivande förstaklassare i Helsingfors kan söka till skolan, oavsett modersmål eller adress.

Silja Borgarsdóttir Sandelin: En röst för Helsingfors gröna framtid

I hjärtat av Helsingfors stadsplanering sitter Silja Borgarsdóttir Sandelin (SFP). Hon balanserar flera betydande roller, bland annat vice ordförande för Svenska folkpartiet, stadsfullmäktigeledamot och medlem i stadsmiljönämnden. Med en passion för hållbar utveckling och grönområden arbetar hon för att forma en stad där både människor och natur kan trivas.

Läs föregående artikel

En kandidatur för att skapa debatt: Nicke Wulff ställer upp som borgmästarkandidat i Åbo

Med 20 års erfarenhet inom skolvärlden och 10 år inom lokalpolitiken kandiderar Nicke Wulff (SFP) som Svenska folkpartiets borgmästarkandidat i Åbo. Han är själv född och uppväxt i staden och vill föra fram frågor som riskerar att falla mellan raderna i de större partiernas kamp.

Läs följande artikel