Europaparlamentets forum för språkminoriteter räddat – Henriksson säkrar grupp för minoritetsrättigheter

Svenska folkpartiets Europaparlamentariker Anna-Maja Henriksson har jobbat hårt för att säkra att den tvärpolitiska gruppen för minoriteter, nationella gemenskaper och språk ska få fortsätta de kommande fem åren.

– Det är den enda plattformen i Europaparlamentet där språkfrågor kan ventileras och Europaparlamentarikerna kan få information om de utmaningar minoriteter möter på olika håll i EU. Det var inte alls givet att gruppen skulle fortsätta och det fanns stor oro på fältet, till exempel hos Folktinget, säger Henriksson. 

EU-forumet har nu status som en officiell parlamentarisk grupp för kommande mandatperiod. Sedan 1983 har man främjat minoriteters rättigheter och kulturell mångfald. Den fungerar som ett tvärpolitiskt forum för att lyfta utmaningar som minoriteter och minoritetsspråk står inför, med fokus på att skydda minoritetskulturer och dess språk. 

– Jag är mycket glad att hårt arbete gav resultat och att vi lyckades säkra gruppens fortsättning. Det har stor betydelse för t.ex. svenskan i Finland och är ett viktigt forum för att lyfta språk- och minoritetsfrågor på högsta nivå, säger Henriksson. 

EU-forumet har under åren fört dialog med EU-kommissionen, medlemsstater och civilsamhället för att stärka minoriteters rättigheter och EU:s språkliga mångfald. 

– Det finns många språkliga minoriteter i EU. Vi ser ännu många områden som behöver utvecklas, till exempel det faktum att språkminoriteter idag har begränsade möjligheter att ta del av film- och tv-program över landsgränser genom så kallad geoblockering. Den tvärpolitiska gruppen är en bra arena för att lyfta dessa frågor, säger Henriksson. 

Låt skärgårdens ambulanser vara!

Vi måste garantera 24 timmars ambulansberedskap ute i skärgården och smidiga skiftbyten. I mars 2025 tar Varhas undantagslov från Regionförvaltningsverket slut, vilket innebär att ambulanspersonalen inte längre får arbeta 24 timmars skift, utan måste återgå till 12 timmars arbetspass. 24 timmars arbetsskift har varit i användning åtminstone i ambulanserna i Nagu och på Kimitoön. - Detta får inte ske, Varha måste ansöka om fortsättning för undantagslovet! 24 timmars arbetspassen har varit omtyckta bland personalen och gjort det attraktivt att jobba i ambulansen i skärgården, säger Merja Fredriksson, SFP:s representant i räddningsnämnden.

Läs föregående artikel