Adlercreutz: Ansvarslöst av Trump

USA:s president Donald Trump meddelar att han vill att USA lämnar Parisavtalet för att eventuellt återvända om deras nya krav uppfylls.

Meddelandet kommer bara en halv timme efter att Ryssland enligt mediakällor stöder klimatavtalet. SFP:s riksdagsledamot Anders Adlercreutz anser Trumps planer vara ansvarslösa och kortsiktiga.

– Det här är ett hårt bakslag för hela världen, för alla kommande generationer. Men det är också förnuftsvidrigt rent ekonomiskt. Den globala marknaden för ren energi beräknas vara 6 000 miljarder dollar år 2030. Den marknad riskerar USA tappa fotfäste på då man nationellt nu bestämmer sig för att dra sig ur Parisavtalet. Samtidigt ger USA och Trump frivilligt över det moraliska globala ledarskapet till Kina. Det kan inte vara ett recept för att ”make America great again,” säger Adlercreutz.

– USA förlorar i såväl diplomati, inflytande, handel som teknologi. Det är mycket svårt att se vad de har att vinna på att tillsammans med Syrien och Nicaragua vara de enda länderna utanför Parisavtalet. Maken på kortsiktig politik har man inte sett på länge. Nu gäller det för Europa att axla ansvaret.

Regeringen måste satsa på diplomati och synlighet

Svenska riksdagsgruppens ordförande och medlemmen i utrikesutskottet Stefan Wallin kräver att regeringen vidtar snara åtgärder för att korrigera den klena bemanningen och bristande resurseringen av Finlands diplomatbeskickningar utomlands.

Läs föregående artikel

Henriksson om VCS: Hoppas förnuftet segrar

Medborgarinitiativet om att ge Vasa centralsjukhus fulljoursstatus diskuterades för andra gången i riksdagen idag. Denna gång deltog även ansvarige ministern.

Läs följande artikel