Betänkande om lokala avtal klart – Anders Norrback: Ett viktigt steg för en flexibel arbetsmarknad

Riksdagens Arbetslivs- och jämställdhetsutskott har idag slutfört behandlingen av regeringens proposition om lokala avtal. Betänkandet markerar en betydelsefull milstolpe i arbetet för att skapa en mer flexibel och rättvis arbetsmarknad. Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP), som är medlem i arbetslivs- och jämställdhetsutskottet, är nöjd med resultatet.

– Detta är ett viktigt steg mot en mer flexibel arbetsmarknad som gynnar både arbetsgivare och arbetstagare. Framför allt är reformen avgörande för små och medelstora företag, som nu får bättre möjligheter att anpassa arbetsvillkoren till sina specifika behov och utmaningar, säger Norrback.

Propositionen syftar till att utvidga möjligheterna till lokala avtal och förenkla reglerna för arbetsgivare och arbetstagare att tillsammans hitta lösningar som fungerar på lokal nivå. Det gäller både företag som omfattas av kollektivavtal och de som står utanför arbetsgivarorganisationer. Svenska folkpartiet har länge förespråkat denna reform och har aktivt drivit frågan om att stärka lokala avtalsmöjligheter i sin politik.

– Det är glädjande att vi nu ser resultat av det långsiktiga arbete som SFP bedrivit. Lokala avtal är en nyckel för att stärka både företagens konkurrenskraft och anställdas möjligheter till inflytande, säger Anders Norrback.

Lagändringarna, som förväntas träda i kraft den 1 januari 2025, innebär bland annat att även icke-organiserade arbetsgivare får rätt att tillämpa bestämmelser om lokala avtal. Dessutom stärks rollen för personalrepresentanter som ingår lokala avtal, med satsningar på utbildning och ökat stöd för deras arbete. Med denna reform tar Finland ytterligare steg mot en arbetsmarknad där flexibilitet och rättvisa går hand i hand.

SFP i Västra Nylands välfärdsområde utanför budgetöverenskommelsen för nästa år – de andra partierna vill köra ner närservicen i Västra Nyland

SFP är inte med i den budgetöverenskommelse som Västra Nylands välfärdsområdes partier enats om. Med i budgetöverenskommelsen är SDP, Samlingspartiet, De gröna, Vänsterförbundet och Kristdemokraterna. SFP har valt att stå utanför överenskommelsen på grund av nedskärningarna i närservicen, vilka drabbar Sjundeå extra hårt. Därtill anser SFP att finansieringen av HUS måste ses över och att det behövs konkreta åtgärder för att förbättra förebyggande servicen, särskilt för äldre men även för unga. SFP kommer nu istället att presentera ett eget förslag till budget för år 2025.

Läs föregående artikel

Ramieza Mahdi: Det behövs förebilder för nästa generation

Ramieza Mahdi (SFP) har en intressant historia som sträcker sig från Mogadishu till Jakobstad. Som sjukskötare och politiker har hon kombinerat sitt praktiska arbete med sitt engagemang för rättvisa, jämställdhet och mänskliga rättigheter. I juni 2024 blev Mahdi vald till vice ordförande för Svenska folkpartiet.

Läs följande artikel