Haglund: Arbete är bästa vägen till integration

Partiordförande Haglund stöder inrikesminister Orpos tanke om att asylsökande så snabbt som möjligt ska kunna börja arbeta. Inrikesministern föreslog igår att man kunde överväga flexibla lönearrangemang.

Svenska folkpartiets ordförande Carl Haglund stöder inrikesminister Orpos tanke om att asylsökande så snabbt som möjligt ska kunna börja arbeta. Inrikesministern föreslog igår att man utöver läroavtal och flexibelt sammanförande av utbildning och arbete också kunde överväga flexibla arrangemang kring lönerna. Förslaget föll inte i god jord hos utrikesminister Soini.

– Idén är mycket bra. Arbete är det absolut bästa sättet att integreras. Som till exempel erfarenheter från Sydösterbotten visar, är arbetsplatsen också ett utmärkt ställe att lära sig språket på. Samtidigt är det beklagligt att det återigen inom regeringen verkar finnas aktörer som främst vill cementera nuvarande strukturer framom att få in nya grupper på arbetsmarknaden, säger Haglund.

Svenska folkpartiet föreslog redan i höstas att paragraf 79 i utlänningslagen skulle ändras så att de som anlänt hit skulle få börja arbeta genast, utan att behöva vänta i tre månader. Partiordförande Haglund har också krävt att behovsprövningen av utländsk arbetskraft avskaffas, så att företag kan anställa folk till branscher som idag är utan kunnig arbetskraft.

– Det är paradoxalt att representanter för ett visst regeringsparti nog kunde tänka sig grundlagsvidriga lägre stöd åt asylsökande, men då det föreslås att integrationen kunde förbättras genom flexibla arbetsarrangemang, motsätter man sig plötsligt förslaget. Det visar bara att utrikesministern inte har allas bästa på agendan, utan endast fjäskar för egna väljare, avslutar Haglund.

Adlercreutz och Biaudet: Dags att sluta fiska efter politiska poäng

I ljuset av de senaste dagarna nyheter är det klart att alla ministrar inte insett sitt ansvar och sin position.

Läs föregående artikel

Henriksson: Soinis vaga linje förvånar

Svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson anser att utrikesminister Timo Soini (Sannf) genom sitt agerande allvarligt rubbar de principer som har gällt för Finlands EU-politik.

Läs följande artikel