SFP:s fullmäktigeledamöter Nora Grotenfelt, Marcus Rantala och Björn Månsson välkomnar planerna på en Nordisk skola i Helsingfors.
Nämnden för fostran och utbildning diskuterade i dag ett förslag att Yhtenäiskoulu i Kottby skulle bli Finlands första Nordiska skola och starta verksamheten 2024. Detta 10 år efter att Marcus Rantala som första undertecknare lämnade in en motion i ärendet i stadsfullmäktige i Helsingfors.
– Jag är givetvis glad och nöjd att vi äntligen kommer till skott. Detta visar att resultatpolitik ofta kräver långsiktighet. Den nya Nordiska skolan kommer att ha en stor betydelse för Helsingfors som en öppen, intressant och dynamisk nordisk huvudstad. Den kommer också att förstärka det tvåspråkiga Helsingfors och Finland, konstaterar Rantala.
– Upplägget motsvarar det som SFP förslag i början, säger Rantala. Skolan hör till det finska skolväsendet, har en egen läroplan, det handlar inte bara om det finska och svenska utan skolan har en bredare, tydlig nordisk profil. Samarbetet med skolan i Kottby är också välkommet.
– Den nya Nordiska skolan är ett välkommet tillskott i Helsingfors utbildningspalett och kan förhoppningsvis också vara ett lockbete när det gäller nordisk arbetskraft och återflyttare. Nu har processen varit bra och inkluderande och utgått från innehållet innan man funderat på lokaliseringen. Det är viktigt att skolans lärare, ledning och personal är engagerade och motiverade när vi nu går in i nästa fas, konstaterar Nora Grotenfelt, SFP:s medlem i nämnden för fostran och utbildning.
– Förhoppningsvis blir detta startskott för någonting nytt och spännande som kan sprida sig till de övriga nordiska huvudstäderna, säger Grotenfelt och Rantala.
Tanken på en Nordisk skola i Helsingfors är ungefär tio år gammal. Då SFP reviderade sitt utbildningspolitiska program fanns det i förslaget en tanke på en ”Svensk skola”, liknande de engelska, franska, tyska och ryska språkskolorna, berättar SFP:s gruppanförande Björn Månsson.
– Eftersom vi redan har många svenska skolor i Helsingfors föreslog jag för att undvika missförstånd att den svenska språkskolan skulle heta Nordiska skolan och få en bredare, allnordisk profil. Det har dröjt, men nu blir drömmen verklighet, konstaterar Björn Månsson.