Henriksson om Raseborgsbeslutet: Mycket kortsiktigt av HUS

HUS styrelse har på sitt möte idag beslutat att lägga ner samjouren vid Raseborgs sjukhus. SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson är besviken på hur kortsiktigt HUS styrelse tänker.

– Beslutet är kortsiktigt och dåligt för regionens sjukvård. Jag har ännu inte hört någon förklaring på varför HUS styrelse valt att ignorera sin egen rapport som enhälligt konstaterade att samjouren bör fortsätta i nuvarande form, säger Henriksson.

Henriksson anser att styrelsens beslut om att försämra sjukhusets verksamhetsförutsättningar och störa personalens arbetsro mitt i en global pandemi är rentav oansvarigt.

– Coronaviruspandemin pressar sjukvårdens kapacitet i hela landet och kommer att kräva en stor insats av alla sjukvårdsenheter. Pandemin är dessutom starkast i Nyland där också Raseborgs sjukhus ligger. Det viktiga skulle nu vara att låta sjukvårdspersonalen i hela landet koncentrera sig på att sköta patienter istället för att oroa sig för sina arbetsplatser.

Dessutom arbetar regeringen nu med en social- och hälsovårdsreform som kommer att innebära förändringar i ansvaret för hälsovårdstjänsterna.

– Att föregå reformen innan det står klart hur man organiserar och producerar social- och hälsovård i framtiden är inte vettigt. Samlingspartiet, De Gröna, Centern och Sannfinländarna har visat med all tydlighet att de inte bryr sig i konsekvenserna för Västnylands befolkning. Jag är mycket besviken på HUS styrelse, avslutar Henriksson.

SFP i Nyland: Oacceptabelt beslut av HUS att slopa samjouren vid Raseborgs sjukhus

HUS styrelse har idag 6.4 fattat beslut om att slopa samjouren vid Raseborgs sjukhus. Svenska folkpartiet i Nyland anser att beslutet är mycket kortsiktigt och totalt oförståeligt. Varför väljer HUS att gå emot arbetsgruppens utredning och kommunernas utlåtanden i en tid av undantagstillstånd då vi behöver stärka sjukhusens kapacitet?

Läs föregående artikel

Blomqvist: Nordiskt samarbete även i COVID-19-krisen

Regeringen beslutade idag att förlänga tiden för beslutet om tillfälligt återinförande av gränskontroll vid de inre gränserna till Sverige och Norge samt om begränsning av trafiken. I fortsättningen tillåts fortfarande den mest nödvändiga pendeltrafiken och alla som anländer till Finland är skyldiga att följa finska hälsomyndigheternas anvisningar. Det här är nödvändigt för att dämpa smittspridningen så att sjukvårdskapaciteten i norra Finland räcker till.

Läs följande artikel