SFP i Nyland: Oacceptabelt beslut av HUS att slopa samjouren vid Raseborgs sjukhus

HUS styrelse har idag 6.4 fattat beslut om att slopa samjouren vid Raseborgs sjukhus. Svenska folkpartiet i Nyland anser att beslutet är mycket kortsiktigt och totalt oförståeligt. Varför väljer HUS att gå emot arbetsgruppens utredning och kommunernas utlåtanden i en tid av undantagstillstånd då vi behöver stärka sjukhusens kapacitet?

– Jag är mycket besviken på hur HUS resonerat i fråga om samjouren för Raseborgs sjukhus. Det är ett hårt slag mot hela regionen. Tidpunkten för beslutet är helt oförståelig, med tanke på kommande social- och hälsovårdsreform och coronaepidemin som pågår i vårt land, säger kretsordförande Dan Johansson.

SFP i Nyland ifrågasätter starkt om det finns tillräckligt med kapacitet vid exempelvis Lojo sjukhus för att sköta om de patienter som inte längre erbjuds vård vid Raseborgs sjukhus.

– Hur ska man kunna erbjuda jämlik vård om man steg för steg avvecklar en fungerande tvåspråkig enhet? Västnyland är en vidsträckt region med långa avstånd och ett slopande av samjouren äventyrar även patientsäkerheten i allra högsta grad. Det är väldigt svårt att förstå hur HUS styrelse tänker just nu, avslutar Johansson. 

 

Rehn-Kivi: Raseborgs samjour kunde ha räddats

Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikts (HUS) styrelse har på sitt möte idag fattat beslut om att lägga ner samjouren vid Raseborgs sjukhus. Riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (SFP) är mycket ledsen över beslutet. Det här inverkar nu både på patientsäkerheten, de språkliga rättigheter och beredskapen.

Läs föregående artikel

Henriksson om Raseborgsbeslutet: Mycket kortsiktigt av HUS

HUS styrelse har på sitt möte idag beslutat att lägga ner samjouren vid Raseborgs sjukhus. SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson är besviken på hur kortsiktigt HUS styrelse tänker.

Läs följande artikel