Henrikssons valborgstal: Riksdagen behöver arbetsro – flytta fram landskapsvalet

Det enda kloka vore att skjuta upp landskapsvalet till våren 2019 i samband med riksdagsvalet. Riksdagen behöver arbetsro.

Svenska folkpartiets ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson höll sitt valborgstal vid mösspåläggningen vid Runebergsstatyn i Jakobstad på måndagen. I sitt tal kritiserade Henriksson regeringen för toppstyrning i vård- och landskapsreformen.

– Det är ett stort misstag av regeringen att förbjuda oss att utföra dagkirurgiska operationer på vårt sjukhus här i Jakobstad som vi själva har utvecklat i mer än 100 år. Vi skulle klara oss utmärkt utan denna toppstyrning från regeringshåll då det gäller jourreformen och de mindre sjukhusen. Att handla så här är orättvist och kortsiktigt, och förbättrar inte patientens situation, tvärtom, sade Henriksson

Regeringen vill att ett landskapsval ska hållas i oktober, trots att lagstiftningen kring vård- och landskapsreformen ännu inte är klar. Regeringspartierna jäktar med reformen.

– Det enda kloka vore att skjuta upp landskapsvalet till våren 2019 i samband med riksdagsvalet. Riksdagen behöver arbetsro. Vård- och landskapsreformen är den största reformen i modern tid. Den måste kunna genomgå en grundlig behandling i riksdagen. Vi har nämligen inte råd med en reform som inte leder till en förbättring. Vi har inte råd att skapa kaos i landet, underströk Henriksson.

– Vi behöver en reform som på riktigt gör vården mer jämlik och gör det lättare att få tid till läkare. Det får inte vara så att det i praktiken bara kan förverkligas i landets större städer.

Torvalds: Europeiskt mervärde genom satsningar i EU:s budgetram

Nedskärningarna inom de olika budgetområdena kommer att synas främst genom villkor för stödutbetalningarna eller genom att införa olika storlekstak på t.ex. jordbruksstöden.

Läs följande artikel