Hur säkra tillräcklig personal inom äldrevården?

Vi vill se ett seniorvänligt samhälle för våra äldre och en personal inom äldreomsorgen som trivs och har möjligheter att utvecklas i sitt arbete.

Äldrevårdarens jobb är tungt både psykiskt och fysiskt. Förutom att vårda de äldre innebär arbetet också att sociala relationer utvecklas, som kan vara svåra att ignorera under de lediga timmarna. Oregelbundna arbetstider gör dessutom vardagspusslet svårare.

Regeringens förslag om att det ska finnas minst sju vårdare på tio äldre är välkommet och behövligt. Landets åldrande befolkning kräver omstruktureringar för att äldrevården ska hållas högklassig i framtiden. Samtidigt utgör det svalnande intresset bland unga för vårdutbildningen att vi står inför utmaningar – hur ska vi säkerställa tillräcklig personal inom äldrevården, och dessutom se till att vården också finns på svenska?

För att antalet vårdare per tio äldre ska gå från fem till minst sju innan april 2023 krävs det ungefär 4 400 nya vårdare. Arbete inom äldreomsorgen måste göras mer attraktivt för att kunna nå denna siffra. Lösningen kräver samarbete från flera håll: boendekostnaderna måste avspeglas i vårdarens lön, vi behöver flexiblare möjligheter till utbildning och mera arbetskraftsinvandring. I samband med mer utländsk arbetskraft är det viktigt att möjligheten att integrera sig på svenska lyfts fram, eftersom våra svenskspråkiga äldre under sina sista år ska kunna tala sitt modersmål. Dessutom är svenska betydligt lättare att lära sig än finska är för en stor del av invandrarna.

Vårdarbetaren måste därtill ha bättre möjligheter att utvecklas i sitt arbete genom till exempel utbildning. Personal inom äldrevården borde också i högre utsträckning erbjudas möjligheten att bli behöriga närvårdare med hjälp av läroavtal. Tillräcklig personal och goda anställningsförhållanden för vårdarna är en förutsättning för att vi ska kunna erbjuda våra äldre en kvalitativ äldreomsorg både i dag och i framtiden.

Vi vill se ett seniorvänligt samhälle för våra äldre och en personal inom äldreomsorgen som trivs och har möjligheter att utvecklas i sitt arbete.

Satu Björkstén ordförande, SFP i Esbo Cecilia Ehrnrooth ordförande, SFP i Helsingfors Anna Lena Karlsson-Finne ordförande, SFP i Grankulla Marianne Sieviläinen ordförande, SFP i Vanda

SFP i Helsingfors och Nyland samlade till kommunparlament

SFP i Helsingfors och Nyland samlas till kommunparlament under veckoslutet. Nästan 200 deltagare är på plats på Viking Gabriella för att lyssna och diskutera politik. SFP vill ta hand om sina aktiva medlemmar, inspirera och förstärka SFP gnistan. Helsingfors kretsordförande Cecilia Ehnrooth och Nylands kretsordförande Dan Johansson hälsade alla välkomna och partiordförande Anna-Maja Henriksson höll öppningsanförande.

Läs föregående artikel

Henriksson: ”Fulljouren vid VCS är resultatet av idogt lagarbete och ny regering”

- Vasa kan få ansvar för nationellt kompetenscenter för patientsäkerhet

Läs följande artikel