Tvåspråkiga välfärdsområden ska kunna sköta tvåspråkigheten själv

SFP:s riksdagsledamot Henrik Wickström är förvånad över Västra Nylands välfärdsområdets direktörs Sanna Svahns uttalande i dagens HBL 21.4. I tidningen förklarar Sanna Svahn att man vänt sig till Kulturfonden för att be om hjälp då det kommer till att satsa på svenska kunskaperna i organisationen.

– Jag anser att det är bra att man försöker skapa nya samarbetsformer men, välfärdsområdet kan inte utlokalisera sitt ansvar att ordna utbildning på svenska. Där måste välfärdsområdet ha en roll. Samarbete med Kulturfonden kunde vara intressant då det kommer till att till exempel främja ett positivt språkklimat i hela organisationen. Men allt handlar i så fall om utveckling och projekt, inte om något lagstadgat, säger Wickström som också fungerar som andra vice ordförande för styrelsen i Västra Nylands välfärdsområde. 

Wickström hoppas att alla välfärdsområden som är tvåspråkiga satsar på en levande tvåspråkighet direkt från början. Han ser trots allt samarbetet med nya aktörer som viktigt och intressant. 

– Tvåspråkigheten ska ses som en möjlighet i stället för ett problem. I Västra Nyland försöker vi främja tvåspråkigheten på olika sätt. Nu i veckan ordnades till exempel för första gången för en grupp inom personalen ett  så kallat ’’pokkaruotsi”-tillfälle där man uppmuntras tala svenska, trots att man inte behärskar språket fullständigt, säger Wickström.

Markus Blomquist och Roger Hakalax vill bli viceordförande för SFP i Egentliga Finland

Markus Blomquist från Åbo och Roger Hakalax från Kimitoön vill bli viceordförande för SFP i Egentliga Finland. På kretsmötet lördagen den 22 april väljs presidiet, som består av kretsordförande och två viceordföranden. Tidigare har Tomas Björkroth från Pargas meddelat att han ställer sig till förfogande i valet av kretsordförande.

Läs föregående artikel

Svenska riksdagsgruppen valde ny generalsekreterare

Svenska riksdagsgruppen har valt vicehäradshövding Hanna Seppä till ny ordinarie generalsekreterare. Seppä har skött uppdraget sedan november 2021.

Läs följande artikel