Vad innefattar valfriheten?

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson efterlyser mer konkreti av det förslag till valfrihet som familje- och omsorgsminister Annika Saarikko presenterade i ett blogginlägg idag.

Senast stötte regeringens förslag till valfrihet på grundlagsenliga utmaningar.

– Det framkommer inte ur ministerns blogginlägg vem som framöver får operera, eller vad som i framtiden kommer inom ramen för valfriheten. Likaså förblir det oklart varför alla andra aktörer utom kommunerna får vara vårdproducenter, säger Henriksson.

– Hur går det tex med enkla dagkirurgiska operationer? Kommer den privata sektorn alls att få sköta operationer som kräver lätt narkos? Frågan är vad som ska ingå i den begränsade servicehelheten. Det vore viktigt att ministern tog tydligt ställning och talade klarspråk.

Framöver måste landskapen erbjuda sina invånare en kundsedel i en noga begränsad servicehelhet. Detta stärker också mindre aktörers position som serviceproducenter.

– Om regeringens linje verkligen betyder att också mindre företag kan delta i valfriheten, välkomnar jag planerna till den delen.

Torvalds: Säkerhetspolitiska läget förutsätter NATO-medlemskap

Enligt presidentkandidat Nils Torvalds sker det nu stora förändringar i Finlands och Europas säkerhetspolitiska omgivning. Han menar att den gamla diskussionen i termer av ett ja eller nej till NATO nu är ganska förlegad.

Läs föregående artikel

Vad händer med socialvården?

Social- och åldringsvårdens ställning i det nya förslaget till valfrihetslag inom vårdreformen oroar riksdagsledamot Rehn-Kivi. Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko presenterade förslaget på sin blogg igår.

Läs följande artikel