I början av februari öppnades riksmötet för 2025. Nu har riksdagen återvänt till arbetet, och jag ser fram emot att fortsätta driva för SFP viktiga frågor. Redan innan riksmötet inleddes har vi arbetat med att utveckla en åtgärdsplan för att stärka social- och hälsovården. Vården kan och ska fungera bättre. Vi har möjlighet att bygga ett mer hållbart social- och hälsovårdssystem – ett system där patienterna får den vård de behöver och där personalen trivs och orkar.
Under sista veckan i januari lanserade svenska riksdagsgruppen och SFP en reparationsserie för social- och hälsovården. Reparationsserien består av 22 åtgärder för att lösa personalbristen, för att förbättra människors tillgång till vård och för att stärka vårdens förutsättningar. Dessutom innehåller reparationsserien effektiva åtgärder för unga, familjer och äldre.
Ett särskilt fokus i reparationsserien läggs på lösningar för den akuta personalbristen. Det behövs flera mångsidiga åtgärder för att lyckas öka tillgången till personal. Tillgången till vårdpersonal är en central framtidsfråga för Finland. För tillfället är personalbristen inom vården påtaglig och har en direkt inverkan på tillgången till vård. Personalbristen är dessutom starkt kopplad till stigande vårdkostnader på grund av behovet av att lappa bristen med dyr hyrespersonal. Det är viktigt att vi inser att det inte finns god vård och omsorg utan välmående personal. Under de tidigare valperioderna har det politiska fältet tyvärr delvis glömt bort detta då olika förvaltningsreformer planerats. Därför har vi i SFP valt att sätta lösningar till personalbristen i fokus.
Vi inför en skattelättnad för pensionärer som arbetar inom vården. Många personer som nyligen pensionerat sig från vårdbranschen kunde gärna tänka sig att göra kortare deltidsjobb inom vården. Samtidigt upplevs detta inte vara ekonomiskt lönsamt, då beskattaren snabbt tar en stor andel av lönen. För att fort öka mängden vårdpersonal föreslår vi att pensionärer, som har jobbat inom vården och som väljer att fortsätta arbeta, heltid eller deltid, beviljas en skattelättnad från sin förvärvsinkomst. Det vore ytterst dumt att inte ta vara på den enorma erfarenhet och yrkeskunskap som finns hos alla dem som nyss pensionerat sig.
Många vårdutbildade i Finland arbetar i våra nordiska grannländer, och vi vill gärna erbjuda dem skattemorot för att flytta tillbaka och arbeta här i stället. Därför föreslår vi i SFP att återinflyttad vårdpersonal temporärt beviljas en förmånligare personbeskattning. För att trygga tillgången till vård är det av allra högsta vikt att råda bot på personalbristen.
En av reparationsseriens effektiva åtgärder för barn och familjer är att vi vill förlänga tiden för rådgivningen till tio år. Familjerna uppskattar högt den service som rådgivningen erbjuder och det är ett ypperligt exempel på vård som fungerar väl. Dessutom handlar det om viktig förebyggande service för familjers välmående. Vi vill att rådgivningsbyråerna betjänar familjen tills barnet fyller tio år för att stärka det förebyggande arbetet. Jag anser att det är vettigt att använda sådana strukturer som vi vet att fungerar bra men som ännu går att utveckla.
Läs reparationsserien HÄR.