Motion 24 – Minska miljöpåverkan av snabbmode

Beslut

Partidagens beslut

SFP arbetar för

  • att öka återvinningen och återanvändningen av kläder och textilier
  • att import av kläder utanför EU ska ha samma standard som kläder producerade inom EU
  • ett förbud på EU-nivå för export av begagnade kläder och textilier
  • att det så kallade producentansvaret även ska gälla textilsektorn.

Behandling

Partifullmäktiges svar

Att få slut på slit och släng-kulturen, så som snabbmode, är ett viktigt mål för SFP. Motionären har alldeles rätt i att vi behöver hitta åtgärder för att ta itu med ohållbara konsumtionsvaror.

SFP är en stark förespråkare för en hållbar bioekonomi, där man minskar användningen av oljebaserad polyester och övergår till förnybara material, exempelvis från den inhemska skogsindustrin. På partidagen år 2017 godkändes en motion om att minska plasten, i vilken man bland annat beslöt att hitta ersättande material till plast i alla dess användningsområden.

På partidagen 2021 godkändes en motion om cirkulär ekonomi där det beslöts att SFP ska arbeta för att Finland ska bli en världsledande föregångare inom cirkulär ekonomi. SFP har även innan det arbetat för att på nationell-, EU- och internationell nivå främja cirkulär ekonomi. Cirkulär ekonomi är en av grunderna i EU:s klimat- och miljöpolitik och bidrar till att sänka de totala utsläppen samtidigt som det möjliggör en hållbarare användning av våra begränsade naturresurser. Att främja den cirkulära ekonomin kan också ses som en åtgärd i ledet att förstärka EU:s strategiska autonomi och minska på unionens beroende av tredje länder.

I regeringen Marin arbetade SFP för en i allt högre grad cirkulär ekonomi och så även i regeringen Orpo. Att främja den cirkulära ekonomin är en av de huvudsakliga målsättningarna i regeringens Orpos regeringsprogram. Enligt regeringsprogrammet vill man bland annat öka användningen av återvunnet material på marknadsvillkor genom att ändra på avfallslagstiftningen samt ersätta den fossila ekonomin med förnybara biobaserade och återvunna material. Man vill även möjliggöra den cirkulära ekonomin genom att främja separat insamling av exempelvis textilavfall.

På EU-nivå pågår arbetet med att ändra ramdirektivet om avfall för att minska på miljö- och klimateffekterna både inom livsmedelssektorn och inom textilsektorn. Enligt förslaget, som gavs av kommissionen sommaren 2023, ska det så kallade producentansvaret gälla även textilsektorn, vilket innebär att textiltillverkare och textilimportörer ska ansvara för textilprodukternas hela livscykel. Samtidigt är syftet att främja separat insamling, sortering, återanvändning och materialåtervinning av textilier i EU. Dessutom vill man förhindra olaglig export av textilavfall utanför EU.

Beslutsförslag

SFP arbetar för

  • att öka återvinningen och återanvändningen av kläder och textilier
  • att import av kläder utanför EU ska ha samma standard som kläder producerade inom EU
  • ett förbud på EU-nivå för export av begagnade kläder och textilier.

Motion 24 – Minska miljöpåverkan av snabbmode

Kläd- och textilindustrin beräknas stå för upp till 10 % av de globala klimatutsläppen och förbruka enorma mängder naturresurser. Ungefär hälften av alla fibrer som produceras av branschen är former av oljebaserad polyester. Samtidigt genereras 92 miljoner ton textilavfall i världen varje år. Enligt en brittisk studie används ett damplagg i genomsnitt bara sju gånger innan det kastas.

Vår planet kan inte upprätthålla en sådan chockerande konsumtionstakt. Det krävs radikala förändringar i både produktions- och konsumtionsmönster för att vända trenden.

Det franska parlamentet har antagit ett lagförslag för att minska snabbmodets miljöpåverkan. Åtgärderna i lagförslaget inkluderar en straffavgift och ett reklamförbud för de billigaste textilierna samt miljöavgifter på flyg som transporterar billigt mode. Frankrike föreslår också ett EU-förbud mot export av begagnade kläder för att ta itu med det förvärrade problemet med textilavfall.

FN:s handelsdata visar att EU exporterade 1,4 miljoner ton begagnade textilier 2022, mer än dubbelt så mycket som år 2000. Kläderna kan orsaka föroreningar i exempelvis afrikanska länder där plagg som inte kan säljas hamnar på avstjälpningsplatser eller dumpas i naturen. Afrika kan inte vara soptunnan för snabbmode, utan mängden avfall måste minska och hanteras inom EU.

Att ta itu med ohållbart snabbmode skulle gynna både miljön och hållbara finska klädföretag. Därför bör samma åtgärder införas i Finland och Finland bör stöda dessa förbud på EU-nivå.

Beslutsförslag

Vi vill att SFP:

  • Jobbar för straffavgifter för plagg som inte går att återanvända
  • Jobbar för miljöavgifter för import av snabbmodeplagg till EU
  • Stöder ett EU-förbud för export av begagnade kläder

Motionär

Karin Toyoda, ordförande för SFP i Tölö
Emma Ringbom, skattmästare för SFP i Tölö