Ska vi gå in för ett starkare EU eller bli en ”lightversion” av Polen och Ungern samtidigt som vi hoppas att EU ställer upp för oss i händelse av en krissituation?
Presidentkandidaten och europaparlamentarikern Nils Torvalds (SFP) vill att Finland tar klarare ställning för ett starkare EU.
− Resultatet av de tyska regeringsförhandlingarna visar att Tyskland är berett att satsa mer på EU. Det behövs som motvikt mot Trumps USA, Putins Ryssland och ett allt starkare Kina under Xis ledning, säger Torvalds.
− Tyskland ställer ändå att en ömsesidig solidaritet gäller EU-budgeten som villkor, det vill säga att man inte plockar russin ur kakan. Det här med klar adress till länder så som Polen och Ungern.
Polen är största nettomottagare av EU-bidrag, samtidigt som landet inte vill dela bördorna exempelvis gällande flyktingmottagningen i Europa.
− Vad gör då Finland, ska vi gå in för ett starkare EU eller bli en ”lightversion” av Polen och Ungern samtidigt som vi hoppas att EU ställer upp för oss i händelse av en krissituation? Det hjälper föga att blunda och söka sig inåt till nationalismens dunkla källare.
I samband med att Storbritannien lämnar unionen uppstår ett hål i EU:s budget. Det kan också komma att drabba Finland med minskat regionalstöd för delar av Finland.
− Det fransk-tyska samarbetet tar fart redan på fredag då Angela Merkel och Emmanuel Macron möts i Paris. Tyskland har bundit upp sig vid Frankrike och de tillsammans är Europas motor. Vill vi vara med i den rörelsen eller föredrar vi att vara bromskloss?
− Själv föredrar jag att Finland tillsammans med de övriga nordiska EU-medlemmarna arbetar med Tyskland och Frankrike för ett starkare och bättre fungerande EU som går i en annan takt än eftersläntrarna.
− Ett starkare EU gör också Finlands starkare, men det betyder ingen superstat. En sådan kommer inte att genomföras, men det är sånt som Väyrynen & co försöker skrämma finländarna med, säger Torvalds.