SFP i Västra Nylands välfärdsområde utanför budgetöverenskommelsen för nästa år – de andra partierna vill köra ner närservicen i Västra Nyland

SFP är inte med i den budgetöverenskommelse som Västra Nylands välfärdsområdes partier enats om. Med i budgetöverenskommelsen är SDP, Samlingspartiet, De gröna, Vänsterförbundet och Kristdemokraterna. SFP har valt att stå utanför överenskommelsen på grund av nedskärningarna i närservicen, vilka drabbar Sjundeå extra hårt. Därtill anser SFP att finansieringen av HUS måste ses över och att det behövs konkreta åtgärder för att förbättra förebyggande servicen, särskilt för äldre men även för unga. SFP kommer nu istället att presentera ett eget förslag till budget för år 2025.

– Vi ville ta en kamp för närservicen vid Raseborgs och Lojo sjukhus genom att inkludera kraftiga formuleringar för att visa att närservicen vid sjukhuset behövs. Vi ville att vårt välfärdsområde aktivt förhandlar om lösningar för HUS svåra situation, men den viljan delade inte majoriteten. Likaså är vi bestörta över hur Sjundeås bäddavdelning och dess personal behandlats. Majoriteten valde nu att tydligt försämra servicen på svenska och det kan vi inte acceptera. SFP krävde i samband med behandlingen av servicenätverket en utredning angående Sjundeå bäddavdelning. Den anlände först i veckan efter budgetförhandlingarna vilket SFP anser är ett tecken på att Sjundeå bäddavdelning vill köras ned på felaktiga grunder. Vi kommer att fortsätta kämpa för servicen i Sjundeå, säger Henrik Wickström, ordförande för SFP:s fullmäktigegrupp i välfärdsområdet.

– Det här är en budget som skapar motsättningar mellan områdets invånare i fråga om att garantera jämlik vård. Vi vill se konkreta lösningar angående återuppringningen och bristen på skolpsykologer, men även satsningar på äldreomsorgen, säger Wickström.

– Det är viktigt att vi ser närståendevårdarna som en resurs. De lediga dagar som närståendevårdarna beviljas får inte begränsas ytterligare. SFP kommer i sitt alternativ för budgeten presentera ett förslag på seniorrådgivning för äldre, säger Veronica Rehn-Kivi, välfärdsområdesstyrelsens andra vice ordförande.

SFP krävde konkreta satsningar på att återuppringningen ska fungera. Likaså anser gruppen att det krävs ordentliga satsningar på personalens välmående.

– Nu skulle det behövas satsningar på hälsocentralerna. Återuppringningen är fortfarande hopplös, och det är svårt eller till och med omöjligt att få en icke-brådskande läkartid. Här borde det satsas mer, säger Karin Cederlöf, vice ordförande för SFP:s fullmäktigegrupp i välfärdsområdet.

– Vi utarbetar nu ett alternativ till budgetförslaget. Vårt alternativ kommer att inkludera flera positiva åtgärder för att främja förebyggande service, säger Peter Braskén, andra viceordförande för SFP:s fullmäktigegrupp.

Positiva framsteg i vargförvaltningen välkomnas av Anders Norrback

Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) välkomnar dagens rapport från den expertgrupp som tillsatts av jord- och skogsbruksministeriet för att utveckla dispensförfarandet och möjliggöra förvaltningsmässig jakt på stora rovdjur, inklusive varg. Detta är en fråga som Norrback har arbetat för under lång tid, och han ser framstegen som ett viktigt steg mot en mer balanserad rovdjurspolitik.

Läs föregående artikel

Betänkande om lokala avtal klart – Anders Norrback: Ett viktigt steg för en flexibel arbetsmarknad

Riksdagens Arbetslivs- och jämställdhetsutskott har idag slutfört behandlingen av regeringens proposition om lokala avtal. Betänkandet markerar en betydelsefull milstolpe i arbetet för att skapa en mer flexibel och rättvis arbetsmarknad. Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP), som är medlem i arbetslivs- och jämställdhetsutskottet, är nöjd med resultatet.

Läs följande artikel