SFP i Västra Nylands välfärdsområde presenterade idag sitt budgetförslag till nästa års budget i samband med styrelsemötet för välfärdsområdet. SFP:s budget är ekonomiskt på samma nivå som förslaget som Samlingspartiet, SDP, De Gröna, Vänstern och Kristdemokraterna gjorde.
I budgeten finns med bevarandet av Sjundeå bäddavdelning och Villa Charlotta i Sjundeå. Villa Charlotta ska bevaras så länge tills det är kartlagt hur många offentliga vårdplatser det behövs i Sjundeå. I budgetförslaget finns även anslag för att garantera skolpsykologerna som närtjänster samt tilläggsfinansiering för att få återuppringningen och fungera. Likaså vill SFP har en fysisk rådgivingspunkt i varje kommun. För äldre vill partiet erbjuda riktade förebyggande hälsogranskningar. SFP vill inte heller skära i närståendevården utan är överens med de andra partierna på den punkten.
SFP har i sitt budgetförslag flera konkreta åtgärdsmål. Gruppen vill bland annat utveckla mobila tjänster speciellt ute på landsbygden i Raseborgsområdet. Likaså vill man se till att samarbetet mellan välfärdsområdet och kommunerna blir bättre. SFP vill också att välfärdsområdet ska satsa på utvecklandet av egenläkarmodellen.
– Vi ville göra en budget som inte ställer välfärdsområdets invånare emot varandra. Vi vill se till att det blir slut på eviga problemet med återuppringingen från hälsostationen. Detta har varit ett stort problem speciellt i Esbo och Kyrkslätt men även i andra kommuner. Vi måste också lösa problemet med bristen på skolpsykologer. SFP vill också försvara närservicen och därför valde vi att trygga verksamheten i Sjundeå men även lyfta fram Raseborgs jouren vars öppethållstider vi i nästa år vill utreda. Likaså måste röntgen och provtagning vid jouren vara tillgänglig till kl. 20, säger gruppordförande Henrik Wickström.
– Jag är glad att SFP modigt lyfter fram satsningar på förebyggande verksamhet. Med riktade förebyggande hälsogranskningar för äldre kan vi ingripa i tid i utmaningar som äldre har med sin hälsa. Vi har också en vision om fysiska rådgivningspunkter på varje ort där vi kan erbjuda stöd och information om välfärdsområdets verksamhet, säger styrelsens andra vice ordförande, Veronica Rehn-Kivi.
SFP vill också lägga en extra slant till HUS. På det sättet vill partiet garantera att närservice kan bevaras vid Raseborgs sjukhus. Frågan om HUS ram behandlas först 16.12 av välfärdsområdesstyrelsen.
– På kort sikt är enda lösningen nu att ge högre anslag till HUS för att kunna rädda tjänsterna. På lång sikt behöver vi också andra lösningar – vårdmodellen i Nyland fungerar helt enkelt inte, säger styrelsemedlem i HUS och SFP-gruppens andra vice ordförande Karin Cederlöf.
– Genom att ge extra anslag till HUS vill vi garantera närservice vid våra närsjukhus. Vi är det enda partiet som inser att det blir ohållbart med FPA-taxirally längs med landsvägarna, säger Peter Braskén, SFP-gruppens andra viceordförande.
Det blev en omröstning om budgetförslaget som resulterade i rösterna 13-3 och en tom (Sannfinländarna) . Samlingspartiet, SDP, De Gröna och Vänsterförbundet motsatte sig SFP:s förslag.