SFP:s vice ordförande Henrik Wickström hoppas regeringen nu uppmärksammar ungas situation i samhället. De planer som många har haft har förändrats i och med coronakrisen. Wickström är orolig för konsekvenserna.
– Flera unga riskerar att bli utan sommarjobb eller praktikplats. Möjligheterna att få sin första arbetsplats har försämrats betydligt. Det finns orsak att vara orolig för konsekvenserna, säger Wickström.
Wickström hoppas att regeringen nu funderar på hur man minimerar risken att unga faller utanför systemet eftersom många blir utexaminerade samtidigt som framtidsplanerna är mycket oklara.
– Man borde nu utforma olika modeller för anställningsstöd för företag som anställer unga. Ifall unga inte hittar arbete borde yrkeshögskolor, högskolor och universitet erbjuda studerande möjlighet att på ett flexibelt sätt avlägga kurser. För dem som saknar både arbete och studieplats borde det erbjudas utbildningsprogram eller kurser för att minimera risken för att någon hamnar utanför. Ingen får lämnas ensam. I kommunerna bör man också nu undvika att skära ner i det uppsökande ungdomsarbetet, säger Wickström.
Wickström påpekar att den osäkerhet vi har i samhället är speciellt tung för unga. I värsta fall ka det få svåra konsekvenser också när det gäller psykiskt välmående.
– Om unga hamnar i ett mellanskede på grund av coronakrisen kan det i värsta fall leda till negativa konsekvenser för hela livet. Vi måste se till att vi undviker en negativ utveckling som får långvariga effekter, påminner Wickström.