Politiikka A-Ö: Maatalous, metsästys ja kalastus

Me haluamme nähdä vahvaa ja ilmastoystävällistä kotimaista raaka-aineiden ja elintarvikkeiden tuotantoa. Siksi pitää olla kannattavaa myös harjoittaa kestävää maa- ja metsätaloutta ottaen huomioon meidän pohjoiset haastavat olosuhteet. Me tarvitsemme kestävää ja eettistä eläimenpitoa, kalantaloutta, riistanhoitoa ja metsästystä. Huolehdimme mahdollisuuksista yrittämiseen näillä aloilla ja kunnioitusta eläinten hyvinvoinnista. Lupia erilaisiin erimuotoiseen metsästykseen pitää perustua alueellisiin olosuhteisiin ja pitää ankkuroida paikallisyhteisössä.

Christoffer Hällfors

Politiikka ja data-analyytikko, kunnnallissihteeri

Yhteystiedot »

Thomas Blomqvist: Kansallinen elintarviketuotanto on tärkeä valmiuskysymys

– Koronapandemia ja Ukrainan sota ovat saaneet meidät heräämään uudella tavalla kysymyksiin kuten huoltokyky, omavaraisuus ja resilienssi. Maatalouden on kyettävä täyttämään keskeinen tehtävänsä ja tarjoamaan meille ruokaa kaikissa olosuhteissa nyt ja tulevaisuudessa. Kansallinen elintarviketuotanto on erittäin tärkeää jokaiselle maalle. Siksi maataloustukia on myös maissa, joissa on huomattavasti lämpimämmät ja viljavimmat olosuhteet kuin täällä Suomessa, sanoo pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist.

Blomqvist: Maataloussektorin tukipaketti on tarpeellinen

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri, Thomas Blomqvist, on iloinen siitä, että hallitus on päättänyt valmistella 300 miljoonan euron tukipaketti maataloussektorille. Hallitus valmistelee nopealla aikataululla toimenpiteitä, joiden avulla voidaan helpottaa kannattavuuskriisiä, joka on pahentunut Venäjän Ukrainan hyökkäyksen vuoksi, ja vahvistaa kansallista huoltovarmuutta.

Norrback huolissaan elintarvikkeiden omavaraisuusasteesta

Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) on syvästi huolissaan maatalouden kannattavuuskriisistä. Syyt kannattavuuden heikentymiselle ovat kehittyneet ajan myötä. Se, että maataloustuottajat eivät saa voimakkaasti nousevia tuotantokustannuksiaan takaisin markkinoilta osoittaa sen, etteivät markkinat toimi oikealla tavalla. Alalla kaupankäynti on hyvin keskittynyttä, mikä puolestaan antaa kauppaketjuille vallan ohjata markkinoita. Tämä ei kuulu toimivaan markkinatalouteen. Kauppa tekee ennätystuloksia, kun taas alkutuotanto on vaarassa ehtyä.

Thomas Blomqvist: Maatalouden kannattavuuskriisiin on puututtava

– Suomen maatalouden kannattavuuskriisi on syvempi kuin koskaan aiemmin. Suurella osalla maatiloista on talousvaikeuksia. Jos ongelmiin ei puututa nopeasti, on todennäköistä, että suuri määrä maataloustuottajista joutuvat lopettamaan toimintansa. Tilanne on katastrofaalinen tuottajille henkilökohtaisesti ja se uhkaa myös jo Suomen omavaraisuusastetta, kotimaista elintarviketeollisuutta ja sen työvoimaa. Lisäksi tilanne vaikuttaa negatiivisesti moneen luottolaitokseen, sanoo pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist.