Motion 49 – Minska kostnader för studier på andra stadiet

Beslut

Gemensamt svar för motionerna 48 och 49

Partidagen beslöt att SFP arbetar för:

  • att andra stadiets utbildning ska vara avgiftsfri och att införandet av avgiftsfriheten inte leder till ytterligare nedskärningar. Vårt utbildningsväsende har drabbats av nedskärningar och kvalitetsförsämringar. Införandet av avgiftsfriheten får inte innebära att vi inte kan göra satsningar för att korrigera detta.

Behandling

Finland och de övriga nordiska länderna är kända i världen för att satsa på utbildning för alla, och för att betona jämlikheten i utbildningen. I dag är den viktiga principen om att alla bör ha råd att gå i skola inte längre självklar. Kostnaderna för studiematerial i gymnasiet och övrig utbildning på andra stadiet har stigit till flera tusen euro, vilket gör att det finns unga som inta har råd att delta. Digitaliseringen har inte ökat effektivitet och tillgång, eftersom kostnaderna för digitala läromedel är lika höga som för böcker, samtidigt som det inte finns en möjlighet att köpa begagnat eller sälja vidare. Ett oroväckande stort antal unga är utanför studier och arbetsliv, risken för utslagning är uppenbar.

Det bästa alternativet är att studiematerialet kunde finansieras med offentliga medel. Tills det är möjligt, eller till de delar det inte kan genomföras, behövs stipendiemedel för dem som inte har råd att stå för kostnaderna själva.

Att-sats

SFP i Sydvästra Helsingfors föreslår 

  • att SFP i riksdag och kommunala organ arbetar för budgetanslag för studiematerial på andra stadiet generellt, samt stödordningar för stipendier till personer som inte har råd med de utgifter som hör samman med utbildningen.

Motionär

SFP i Sydvästra Helsingfors (Henrika Zilliacus-Tikkanen)


Partifullmäktiges svar

Gemensamt svar för motionerna 48 och 49

Ojämlikheten inom utbildningen är ett växande problem. Hemmets socioekonomiska bakgrund påverkar barnens skolgång i allt större utsträckning och den här utvecklingen måste stoppas. Ingen ska behöva avbryta sin skolgång på grund av ekonomiska orsaker och därmed riskera marginalisering. Utbildningen ska fortsättningsvis vara Finlands trumfkort och alla ska ha möjlighet till utbildning.

Enligt en enkät som Allianssi har gjort har 15 procent av finländarna inte fullgjort en andra stadiets utbildning då de är 24 år gamla. En fjärdedel i undersökningen ”Nuorisobarometri” säger att ekonomiska orsaker har varit en av orsakerna till att de inte har blivit färdiga. Enligt utbildningsstyrelsens rapport kring kostnaderna för utbildningen på andra städet är kostnaderna för gymnasiet är cirka 2500 euro inberäknat dator och skolböcker.

Den 12 mars 2018 hade över 50 000 namnunderskrifter samlats in för ett medborgarinitiativ i vilket man krävde en gratis utbildning på andra stadiet. Riksdagen behandlar frågan som bäst. Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen uppskattar att en avgiftsfri utbildning på andra stadiet skulle kosta cirka 100 miljoner euro att genomföra. Vi välkomnar den åtgärd regeringen beslöt om under rambudgetförhandlingarna när man beviljade ett tillägg för undervisningsmaterial för under 20-åriga studerande i yrkesutbildning och gymnasieutbildning. Tillägget kommer att vara cirka 46 euro per månad.

Under de senaste åren har statens och kommunernas utbildningsbudgetar skurits ned åtskilliga gånger. Den här trenden behöver brytas, och satsningar på utbildningens innehåll behöver göras. Det ekonomiska utrymmet för att åstadkomma en helt avgiftsfri utbildning på andra stadiet är därför utmanande. Det är ändå uppenbart att ingen ska behöva avbryta sin utbildning på grund av ekonomiska orsaker. I svenska riksdagsgruppens senaste skuggbudget visade vi att man på ett ekonomiskt hållbart sätt kan höja studiestödet till den nivå den var före regeringen Sipiläs nedskärningar. Det går givetvis inte att leva på studiestödet, men det hjälper till att täcka kostnaderna som utbildningen medför.

I motion 48 föreslås att studiehandledarna skulle sköta administrationen av ett stipendiesystem som riktas till familjer som har det ekonomiskt svårt. Att skolhandledaren ska ha ansvar för att avgöra vilka elever som är i behov av ekonomiskt stöd och utreda familjens hela ekonomiska situation är inte en rimlig uppgift att sköta vid sidan av de uppgifter som redan hör till studiehandledaren. Studiehandledaren ska i första hand vägleda eleven och det uppstår ett etiskt och moraliskt problem då samma person också skulle ha rätt att bestämma över skolgången. Att hantera uppgifter som berör familjens hela ekonomiska situationen blir också besvärligt med tanke på sekretessen. Studiehandledaren och övrig personal i skolan kan däremot samarbeta med socialväsendet och via den vägen se till att familjen får ekonomisk hjälp för att kunna skaffa gymnasiets eller yrkesskolans böcker och annat studiematerial. Andra stadiets studerande kan ansöka om studiestöd och i sista hand kan man ansöka om utkomststöd för att klara av kostnaderna. Om familjen eller eleven har svårigheter med att klara av kostnaderna för studiematerialet inom andra stadiet så behöver familjen troligtvis mer ekonomiskt stöd än bara för undervisningsmaterialet. Det här stödet fås via vuxensocialarbetet som tillämpar utkomststödslag och barnskyddslag för att avgöra från fall till fall.

Partifullmäktige föreslår att SFP arbetar för:

  • att andra stadiets utbildning ska vara faktiskt avgiftsfri.