Motion 33 – Psyksjukskötare till skolvardagen

Beslut

Partidagens beslut

SFP arbetar för

  • att det i grundskolan och på andra stadiet ska finnas en psykiatrisk sjukskötare per 500 elever.

Behandling

Partifullmäktiges svar

I dagens läge är ungas välbefinnande mer polariserat än tidigare och ungas psykiska problem har ökat. Hjälpen ska alltid finnas tillgänglig för unga och tröskeln för att söka hjälp ska alltid vara låg. Kontakten till psykvården måste fås omedelbart och speciellt viktigt är att man får service på sitt modersmål när det gäller mentalvårdstjänster. För tillfället har vi en stor brist på skolpsykologer, kuratorer och psykoterapeuter, särskilt på svenska.

Som motionären nämner finns det välfärdsområden som redan gjort satsningar och rekryterat psykiatriska sjukskötare till skolorna i området. På detta sätt har det varit möjligt att komplettera de mentalvårdstjänster som redan finns i skolorna. Detta har i sin tur lett till att tillgången till mentalvårdstjänster bland barn och unga varit bättre och tröskeln för att söka hjälp har varit lägre. Vi anser att man ska fortsätta med det goda arbete som påbörjats. Vi vill inte ge fler lagstadgade uppgifter till kommunerna och välfärdsområdena. Vi anser att det är bättre att områdena själva får skapa den praxis som passar dem bäst med målet att alla elever har tillgång till bra mentalvårdstjänster.

SFP har länge jobbat för satsningar på ungas mentala hälsa. I regeringen Orpo jobbar SFP även för att “Barns och ungas lika tillgång till korttidspsykoterapi eller annan effektiv psykosocial vård på basnivå tryggas genom lagstiftning (en så kallad terapigaranti för barn och unga enligt regeringens modell). Tillgången till lågtröskelverksamhet, bland annat drop in-tjänster och chattar, och mentalvårdshjälp främjas i hela landet”. Regeringen kommer att införa en terapigaranti för barn och unga.

Beslutsförslag

SFP arbetar för

  • att det i grundskolan och på andra stadiet ska finnas en psykiatrisk sjukskötare per 500 elever.

Motion 33 – Psyksjukskötare till skolvardagen

Barn och unga mår mentalt allt sämre i dagens Finland. Enligt MIELI ry förorsakar utmaningar med psykisk ohälsa kostander för upp till 11 miljarder euro årligen för samhället. Bland unga är den vanligaste orsaken till att sjukpensionera sig utmaningar med den mentala hälsan. Den här utvecklingen är alarmerande och kräver aktiva åtgärder.

Det är viktigt att vi kan stödja och hjälpa barnen och unga i ett tillräckligt tidigt skede. De bästa insatserna görs i skolan och inom småbarnspedagogiken. Tyvärr kan vi se att de nya välfärdsområdena har utmaningar med att rekrytera skolpsykologer. Likaså har välfärdsområdenas krassa ekonomiska situation föranlett att skolkurator tjänsterna blivit sämre för flera barn och unga.

Det behövs nya insatser för att råda bot på de växande utmaningarna med psykisk ohälsa. Därför anser vi att det i skolorna bör finnas tillgång till en psyksjukskötare som kan stödja och hjälpa till barnen och unga då de behöver hjälp. Ifall en psyksjukskötare skulle tillhöra elevvårdsteamet och skolvardagen skulle det kunna försnabba barnens och ungas möjlighet att få rätt hjälp i tid.

Redan idag finns det välfärdsområden som gör den här satsningen. Vi undertecknade vill att det här ska bli lagstadgat och dimensionerat så att alla barn och unga har tillgång till den här tjänsten. Det här skulle vara en konkret åtgärd för att minska utmaningarna med psykisk ohälsa bland barn och unga.

Beslutsförslag

Vi undertecknade vill att:

  • SFP arbetar för att en psyksjukskötares närvaro i grundskolan och på andra stadiet ska bli en lagstadgad tjänst som dimensioneras på samma sätt som skolkuratorerna (åtminstone 1 skötare per 500 elever)

Motionär

Sebastian Ekblom

SFP i Borgå Centrum