Svenska Yle publicerade den 9.9 en artikel om den ojämlika möjligheten att bli beviljad stöd för närståendevård i landets olika välfärdsområden. SFP i Nylands kretsstyrelse vill att kriterierna för att bli beviljad stöd för närståendevård tolkas lika i alla välfärdsområden. Familjens hemort får inte påverka bedömningen. Alla som fungerar som närståendevårdare har enligt lag rätt till avlastning och ett arvode för sitt jobb.
– Det är oroväckande att andelen beviljade ansökningar om stöd för närståendevård varierar så markant beroende på välfärdsområde. Det tyder på att kriterierna tolkas snävare i vissa välfärdsområden än andra. Vi kan inte ha ett läge där lagen tolkas olika av olika välfärdsområden — en av anledningarna till att välfärdsområdena skapades var att göra vården mer jämlik, säger Karin Cederlöf, ordförande för Svenska folkpartiet i Nyland.
I hela landet får drygt var femte person som vill bli närståendevårdare för en äldre familjemedlem ett nej på sin ansökan, skriver Svenska Yle. Skillnaderna mellan välfärdsområdena är ändå stora: i Västra Nylands välfärdsområde beviljas betydligt fler stöd för närståendevård (endast 11 % avslagna ansökningar) än exempelvis i Mellersta Nylands välfärdsområde, där hela 26 % får avslag på sin ansökan om att bli officiell närståendevårdare.
– Det måste utredas hur stora skillnader det förekommer i beviljandet av stöd till närståendevårdare mellan välfärdsområdena, och vad som ligger bakom skillnaderna. Om det inte hittas någon rimlig förklaring är det befogat med klarare instruktioner till områdena, eller till och med lagändring för att göra kriterierna för närståendevård mer entydiga och rättvisa, säger Cederlöf.
SFP i Nylands kretsstyrelse betonar att närståendevårdarna gör en oersättlig insats för samhället. Möjligheten för närståendevårdare att få arvode och ett par dagar avlastning i månaden är en liten ersättning för närståendevårdarnas viktiga arbete.