”Jag vill fortsätta med den starka och viktiga intressebevakningen för hela Svenskfinland och Åland i Europa”
Den kommande mandatperioden i Europaparlamentet kommer vara ytterst viktig för Finland och hela Europa.
Nils Torvalds är ett bra exempel på det starka inflytande man kan ha som finländsk Europaparlamentariker. Det finns flera finländska parlamentariker som fått igenom för Finland starkare positioner än Finlands regering lyckats med, både den nuvarande och den förra. Det visar hur viktigt mandaten är för hela Finland, samt hur avgörande SFPs mandat är för att säkerställa intressebevakning och en direktkanal till Bryssel för Svenskfinland och Åland.
– Jag vill fortsätta på det arbetet. Jag har arbetat fyra år i Europaparlamentet tillsammans med Nils Torvalds och Carl Haglund som deras specialmedarbetare. Jag vet hur huset fungerar och hur man får resultat till stånd, jag har suttit på många nattliga trialogförhandlingar med EU-kommissionen och rådet, och har kvar mina nätverk i huset som jag fortsatt upprätthålla som riksdagsledamot där jag deltagit i stora utskottets arbete i nio år. Det gör att jag har goda förutsättningar att köra för fullt från dag då viktiga positioner fördelas genast efter valet och där de politiska grupperna är helt centrala, säger riksdagsledamot och svenska riksdagsgruppens första vice ordförande Mats Löfström.
Löfström valdes till riksdagen år 2015. Han återvaldes för en tredje period i riksdagsvalet 2023 med 10 516 röster. År 2011-2015 var han specialmedarbetare åt först Carl Haglund och sedan Nils Torvalds i Europaparlamentet. De senaste åren har han varit medlem i europeiska liberala ALDE partiets finansråd samt skattmästare och styrelsemedlem i den europeiska liberala tankesmedjan European Liberal Forum. År 2005-2009 var Löfström förbundssekreterare för Svensk Ungdom, SFPs ungdomsorganisation.
– Europa står inför en utmanade period där Europaparlamentet kommer ha en viktig roll i att bidra till att hålla ihop EU-samarbetet, som är helt avgörande för Finlands och hela Europas säkerhet och framtid. Vi behöver EU för att hitta fungerande lösningar på gemensamma utmaningar, samt säkerställa Europas inflytande globalt. EU är långt ifrån perfekt, men just därför måste vi arbeta för att aktivt påverka saker som har betydelse för oss så att besluten blir bra och att människor inte tappar förtroendet för hela samarbetet. EU måste därför vara starkt och stort i stora frågor, och litet och smidigt i små frågor. Inte tvärtom, säger Löfström.