En kandidatur för att skapa debatt: Nicke Wulff ställer upp som borgmästarkandidat i Åbo

Med 20 års erfarenhet inom skolvärlden och 10 år inom lokalpolitiken kandiderar Nicke Wulff (SFP) som Svenska folkpartiets borgmästarkandidat i Åbo. Han är själv född och uppväxt i staden och vill föra fram frågor som riskerar att falla mellan raderna i de större partiernas kamp.

FOTO: NICKE WULFF / PRIVAT

Nicke Wulff har lång erfarenhet inom både politik och utbildning, och nu tar han steget att kandidera som borgmästare i Åbo.

– Jag vill vara med i diskussionen där borgmästarkandidaterna möts. Jag upplever själv att jag kan ha en lite annan syn på vissa frågor än de som representerar de större partierna, berättar han.

– Jag vet att chanserna att bli vald är små, men jag vill delta i diskussionen och lyfta frågor som andra inte vågar ta upp. Det är värdefullt att låta andra veta att vi som parti finns till förfogande.

SKOLPERSONALENS VÄLMÅENDE

Wulff har jobbat inom skolvärlden i sammanlagt 20 år, både som klasslärare men även som rektor i 13 år. Han har en djup förståelse för de utmaningar som lärare möter dagligen. En av de största utmaningarna är de orealistiskt höga förväntningar som samhället ställer på skolan.

– Man öppnar vilken tidning som helst, och där finns alltid någon som tycker att skolan borde ta hand om det ena och det andra. Det skapar en frustration bland lärare. Känslan av otillräcklighet är en av de värsta känslorna som personalen upplever, berättar han.

Ett av de största problemen just nu är personalens ork och välmående.

– Alla måste ta sitt ansvar och sluta tala om hur jobbigt det är i skolan och hur trötta lärarna är. Lärarna är ju inte tröttare än inom vilken annan bransch som helst. Tittar vi på sjukhus finns det säkert sjuksköterskor och läkare som är väldigt trötta. Förr i tiden fanns ett förtroende för lärare som inte finns idag.

Socioekonomisk segregation är en växande utmaning i vissa skolor, där många elever möter fler hinder än andra.

– Har du en skola där minoriteten talar finska eller svenska, blir vardagen en utmaning. Men det är inte en utmaning i alla skolor. Däremot växer den socioekonomiska segregationen, och det är något vi borde kunna lösa genom att stödja barnens välmående så att de inte upplever psykiskt illamående. Men det är inte en fråga som skolan ensam kan lösa, konstaterar Wulff.

FOTO: SFP

STOLTHET ÖVER DET SVENSKA

Wulff upplever inte att det svenska språket är hotat i Åbo. Ingen av de ledande partierna eller politikerna vill rubba på svenskan. Men ett möjligt hot kan vara förlorad kontinuitet.

– Vi måste få de unga att känna stolthet över det svenska språket. Finlandssvenskheten ska inte bara vara de äldre generationernas kamp.

Wulff menar att svenskan ska vara något som unga kan känna stolthet över och vilja stå upp för. Det handlar inte bara om Åbo, utan är en viktig fråga för finlandssvenskar i hela landet.

– Om vi är en grupp finlandssvenskar och det kommer in en finskspråkig, byter vi till finska direkt, även om den finskspråkiga personen kanske gärna hade talat svenska. Det är som att vi är vana att vara en minoritet och därför anpassar oss. Det är alldeles för lätt för oss att välja bort vårt modersmål. Varför gör vi så? Varför lär vi oss det svenska språket i skolan om vi inte använder det? Ju mer synlighet svenskan får i Åbo, desto fler portar som öppnas för tvåspråkiga familjer att välja det svenska, säger Wulff.

– Man ska stolt förvänta sig service och använda språket på ett mångsidigt sätt, tillägger han.

LOCKA ARBETSKRAFT TILL ÅBO

Åbo har potential att bli en mer attraktiv stad för företag, men förutsättningarna måste förbättras. Wulff betonar vikten av att behålla de 40 000 studenter som årligen studerar i staden.

– Vi måste skapa förutsättningar för dem att stanna kvar i Åbo och bidra till arbetsmarknaden. Kommunen måste vara snabb, tillgänglig och lyhörd för företagens behov, förklarar han.

Wulff understryker betydelsen av ett positivt klimat som gör Åbo attraktivt för företag.

– Det måste finnas ett mervärde för företag att etablera sig här istället för i andra städer, förklarar han.

FRAMTIDSBYGGE UTAN KREDIT

Wulff vill få ordning på driftsekonomin.

– Vi spenderar mer än vi får in. Tillväxt behövs för ökade skatteintäkter. Att höja skatterna är inte lösningen utan vi måste anpassa utgifterna efter inkomsterna, konstaterar han.

Mellan 1991 och 2010 byggdes inte ett enda daghem i Åbo.

– Det är en ganska intressant statistik. Frågan är vad man egentligen har prioriterat i staden. Man har lagt pengar på allt möjligt annat än grundläggande infrastruktur, och därför sitter vi nu med stora ekonomiska problem, berättar han.

Staden har fått investera miljarder i efterhand, just på grund av att inget byggdes under de åren. Man har också sålt mark istället för att hyra ut den, vilket har lett till att de intäkterna nu saknas.

– Vi betalar alltså priset för beslut som togs då, och nu måste vi återigen fatta svåra beslut för att rätta till situationen.

SAMARBETE INOM PARTIET

Som gruppordförande för SFP i Åbos stadsfullmäktige har Nicke Wulff lärt sig vikten av samarbete.

– När jag först började som gruppordförande så fick jag höra hur vikten av samarbete är väsentligt, och det stämmer verkligen. Man måste vara ödmjuk och kunna jobba bra med andra. Man kommer mycket längre inom lokalpolitiken genom att vara omtyckt, förklarar han.

Wulff lyfter fram hur man är helt beroende av att andra tycker att man är en bra och genuin person och vill samarbeta med dig.

– Genom att SFP sedan flera tiotals år tillbaka byggt en kultur av pålitlighet, så har vi skapat förtroende. Sociala kontakterna måste vara betydligt större än våra mandatplatser är. Fast vi i en stund är av olika åsikter så respekterar vi ändå varandra.

Vad vill du att väljare ska minnas om din kampanj och ditt ledarskap om de ser tillbaka efter fyra år?

– Att det har varit något positivt. Jag vill att folk ska se glaset som halvfullt, inte halvtomt. Det är okej att tala om problem och utmaningar, men fokusen måste ligga på något positivt. Jag hoppas också att väljarna minns att jag har haft fokus på barn och unga, på framtiden. Nu gör vi inte så gott vi kan – vi kan alltid göra bättre.

En borgmästare med öppet hjärta: Marcus Rantala vill leda Helsingfors

Med över tio års erfarenhet i Helsingfors stadsfullmäktige och stadsstyrelse i bagaget ställer Marcus Rantala (SFP) upp som borgmästarkandidat för Svenska folkpartiet i Helsingfors. Han ser en offentlig trygg service, tvåspråkighet och hållbarhet som avgörande byggstenar för stadens framtid.

Läs föregående artikel