Henriksson: Vi måste stå upp för allas lika värde och rätt att älska den man vill

-Vi får aldrig sluta kämpa för mänskliga rättigheter. Dagens försök att störa ett Pride-evenemang vid centrumbiblioteket Ode och det oerhört tragiska terrordådet i Oslo nyligen som troligen var riktat mot sexuella minoriteter, där två personer miste livet och ett tjugotal skadades, är exempel på incidenter som visar att vårt arbete för HBTIQA+-personers rättigheter inte är klart. Tvärtom ska vi visa i ord och handling att vi står upp för allas lika värde och rätt att älska den man vill, säger Svenska folkpartiets ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson inför Pridehelgen.

Svenska folkpartiet deltar även i år i lördagens Pride-parad i Helsingfors. Henriksson riktar en hälsning till alla som deltar.

-Det är en otroligt viktig sak ni marscherar för och en tydlig signal om att vi står bakom de sexuella minoriteternas rättigheter. Kärlek är en underbar känsla, en känsla som tillhör alla jämlikt. Vi i SFP kommer aldrig att sluta stå upp för kärleken, avslutar Henriksson.

Bergqvist vill se fler flygförbindelser till Åbo flygplats

Coronapandemin har satt sina spår på flygtrafiken i olika delar av Finland. Efterfrågan på flygresor har åter tagit fart samtidigt som utbudet på flygförbindelserna från Åbo flygplats märkbart har försvagats. Riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP) är bekymrad över den här utvecklingen.

Läs föregående artikel

Regina Koskinen: Specialomsorgen på svenska måste tryggas, för det krävs samarbete mellan de tvåspråkiga välfärdsområdena

Nationalspråksnämnden i Egentliga Finlands välfärdsområde har sammanträtt för första gången idag, 30 juni. Nämndens arbete kommer att ha stor betydelse för det svenska språket inom välfärdsområdet, inte minst då det kommer till att trygga tillgången till det svenskspråkiga specialkunnandet inom social- och hälsovården. Till nämndens huvudsakliga uppgifter hör att utreda, bedöma och uttala sig om hur beslut i välfärdsområdesfullmäktige påverkar de språkliga rättigheterna, samt fastställa behovet av tjänster på minoritetsspråket och följa upp tillgången och kvaliteten på dessa. Två av ärendena som behandlades på torsdagens möte var samkommunen Kårkullas framtid i välfärdsområdet samt Egentliga Finlands välfärdsområdets roll som samordnare vid utarbetningen av ett gemensamt samarbetsavtal välfärdsområdena emellan.

Läs följande artikel