Blomqvist: Arbetet för att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region högaktuellt

I augusti 2019 slog de nordiska statsministrarna fast att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030. För att förverkliga visionen togs en handlingsplan fram under ledning av de nordiska samarbetsministrarna. Ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet, Thomas Blomqvist, betonar hur rätt i tiden visionen ligger och framhäver vikten av att fortsätta det systematiska arbetet att förverkliga visionen.

– Vår vision är ambitiös, men högaktuell och det är viktigt att vi fortsätter arbeta målmedvetet för att förverkliga den. Erfarenheterna från coronapandemin och det ändrade säkerhetspolitiska läget i Europa med alla dess följder har bara ytterligare förstärkt vikten av visionen. Rysslands brutala anfallskrig i Ukraina och den påföljande energikrisen underströk vikten av den gröna omställningen, och coronapandemin visade på vikten av integrationsarbetet och att i alla lägen värna det nordiska perspektivet, konstaterar minister Blomqvist.

Den tidigare framtagna handlingsplanen sträcker sig till 2024, men redan nu har samarbetsministrarna inlett arbetet med hur man ska arbeta med visionen under perioden 2025-2030.

– Om sju år ska Norden vara världens mest hållbara och integrerade region. Vi har ingen tid att spilla i arbetet med att förverkliga visionen. Vi kommer att fortsätta jobba för ett grönt, ett konkurrenskraftigt och ett socialt hållbart Norden. För att förverkliga visionen ska vi arbeta strategiskt och i samarbete med våra nordiska partner. Det finns stora förväntningar på det nordiska samarbetet, och det är viktigt att vi kan fortsätta leverera nordisk nytta till våra medborgare, avslutar Blomqvist.

Blomqvist deltar idag (31.1) i samarbetsministrarnas möte i Köpenhamn, där man bland annat diskuterar det fortsatta arbetet med Vision 2030.

Ollikainen: Livskraftiga Österbotten måste beaktas i framtida trafiksatsningar

En fungerande infrastruktur är otroligt viktigt för Finlands konkurrenskraft men också för vårt välmående. För att hålla hela landet levande krävs satsningar på alla nivåer för att vidareutveckla vårt vägnät men även järnvägar, hamnar, flygplatser och fibernät.

Läs föregående artikel

Norrback & Rehn-Kivi: Steget framåt för reformen av den sociala tryggheten

I enlighet med regeringsprogrammet har regering inlett ett arbete för att reformera den sociala tryggheten i vårt land. Reformen sträcker sig över två valperioder, och det inledande arbetet, som påbörjades år 2020, har beretts på forskningsbasis av en parlamentarisk kommitté. Kommitteen presenterade idag under ett presstillfälle sitt betänkande och på plats var riksdagsledamot Anders Norrback (SFP), som tillsammans med riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (SFP), representerat Svenska Riksdagsgruppen i den parlamentarisk kommittén.

Läs följande artikel