Politiikka on joukkuepeli – tervetuloa mukaan!

Usein politiikassa keskitytään yksittäisiin poliitikkoihin. Voi olla kyse näkyvistä puoluejohtajista tai pahimmassa tapauksessa “vahvasta johtajasta”, jota usein voidaan profiloida äänestäjille. Tälläinen myy tietenkin lehtiä ja tuo usein myös ääniä, muttaLäs mer »

Usein politiikassa keskitytään yksittäisiin poliitikkoihin. Voi olla kyse näkyvistä puoluejohtajista tai pahimmassa tapauksessa “vahvasta johtajasta”, jota usein voidaan profiloida äänestäjille. Tälläinen myy tietenkin lehtiä ja tuo usein myös ääniä, mutta erityisen tavoittelemisen arvoista tai oikein tämä ei ole. Kukaan yksittäinen poliitikko, lukuun ottamatta presidenttiä niissä maissa joissa on vahva presidentillinen valta, ei itse kerää kaikkia ääniä. On kyse joukkuepelistä, jossa puolueiden koko äänimäärä on ratkaiseva. Erityisesti Suomen järjestelmässä, joka pohjautuu ehdokkaiden yhdessä kerättyyn äänimäärään, joukkue on ratkaisevassa asemassa.

Siksi ehdokasasettelu on usein ratkaisevassa asemassa hyvän vaalituloksen kannalta. Ehdokkaat tekevät vaalituloksen – mikä tietenkin sopii hyvin RKP:n kaltaiselle kansanpuolueelle, jolla on perinne laajasta ehdokasjoukosta. Tulevissa kuntavaaleissa meillä on myös RKP:n puolelta tavoite saada ehdokkaita suuremmassa osassa Suomea kuin koskaan aikaisemmin. Tätä kirjoittaessa me olemme jo saavuttaneet tuon tavoitteen ja näyttää siltä, että voimme tarjota äänestäjille mahdollisuuden äänestää RKP:tä kuntavaaleissa ennätyssuuressa osassa maata.

Kannattaa myös muistaa, että kaikki äänet ovat tärkeitä, vaikka ei sattuisi saamaan ketään valituksi kuntaan. Puolueiden yhteenlaskettua äänimäärää ja kannatusta verrataan vaali-­iltana ja kokonaisäänimäärä vaikuttaa yleisön kuvaan puolueesta. Sen lisäksi alueellisia ja kansallisia paikkoja jaetaan äänimäärän perusteella: alueellisesti on kyse esimerkiksi maakuntien liittojen ja sairaanhoitopiirien hallituspaikoista ja kansallisesti esimerkiksi kuntaliiton hallituspaikoista. Kahdeksan vuoden ajan, viime kuntavaaleihin asti, RKP oli itse asiassa ilman paikkaa kuntaliiton hallituksessa, mikä tarkoitti heikompaa edunvalvontaa. Myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä RKP oli ilman hallituspaikkaa, kunnes onnistuimme taas ottamaan paikan viime vaaleissa. Tämä näyttää, että jokainen ääni on arvokas.

Varsinkin näinä aikoina, kun demokratiaa ja ihmisten yhtäläisiä oikeuksia kyseenalaistetaan ja kun oikeusvaltiota on koko ajan puolustettava, Suomen ruotsalaiselle kansanpuolueelle on erityisen suuri tarve ympäri Suomea. Olemme nähneet, että monilla paikkakunnilla ihmiset ovat kiinnostuneet RKP:stä ja kyselevät mahdollisuutta äänestää meitä. Me olemme vaihtoehto heille, jotka ymmärtävät että toimiva elinkeinoelämä ja kasvu ovat välttämättömiä hyvinvoinnin rahoittamiseksi, mutta samalla myös heille joilla on iso sydän ja joiden mielestä ketään ei pitäisi jättää ulkopuolelle. Turvallisuuden tunne syntyy kun kaikki tietävät, että ketään ei jätetä yksin. Hyvinvointivaltio on sekä taloudellisesti että inhimillisesti viisas. Mutta tosiaan: ilman työtä ja toimivaa elinkeinoelämää ei ole resursseja. Joten voi sanoa niin kuin me humoristisesti sanotaan: lompakko oikealla, mutta sydän vasemmalla.

Palatakseni joukkuepeliin: me yhdessä olemme Suomen ruotsalainen kansanpuolue. Asettumalla ehdolle voimme kantaa kortemme kekoon yhteisten arvojen puolesta ja tehdä kunnasta, yhteiskunnastamme ja Suomesta entistä paremman paikan.

Haluatko tehdä maailmasta paremman paikan? Tee niin kuin minä: asetu RKP:n ehdokkaaksi tulevissa kuntavaaleissa. Sillä tavalla voimme vaikuttaa!

Heidi Schauman: vi har en handlingskraftig regering

I nuläget har Sanna Marins regering beslutit om sysselsättningsåtgärder med ungefär samma effekt som Juha Sipiläs regering (2015–2019) – det rapporterar Helsingin Sanomat (5.2.2021).  Rapporten som uträkningarna grundar sig på är gjord av Olli Kärkkäinen och Jussi Tervola, forskningschef vid Institutet för Hälsa och Välfärd (THL). Marins regering har beslutat om åtgärder som regeringen uppskattar kommer att få 31 000 till 36 000 nya anställda. Heidi Schauman, chefsekonom för Swedbank i Finland, bedömer att Finlands ekonomiska framtidsutsikter är stabila.

Läs föregående artikel

Det första kommunalvalet, 1996, öppnade dörren till SFP för Anna-Maja Henriksson

"Ta aldrig för givet att någon annan tycker att saker är lika självklara som du tycker", säger Anna-Maja Henriksson. Redan under sin första period i Jakobstads stadsfullmäktige, efter kommunalvalet 1996, lärde sig Henriksson att inte ta något för givet. Det som du tycker är självklart kan vara fullständigt oklart för någon annan, påminner hon.

Läs följande artikel