Rehn-Kivi: Likabehandling och samma rättigheter måste tryggas för alla i vårt samhälle

Idag förde riksdagen remissdebatt om Diskrimineringsombudsmannens berättelse för år 2022 där Veronica Rehn-Kivi deltog i debatten. På basis av statistiken i Diskrimineringsombudsmannens berättelse kan man tyvärr konstatera att diskrimineringen fortfarande finns djupt i det finländska samhällets strukturer. Funktionshinder är den största diskrimineringsgrunden utgående från antalet kontakter med Diskrimineringsombudsmannen, hela 806 stycken fall mellan 2018 och 2021.

– I ett rättvist och tolerant samhälle ska inte personliga faktorer, såsom modersmål, funktionsnedsättning, sexuell läggning, religion eller etniskt ursprung, kunna påverka individens möjligheter att få utbildning, arbete eller tjänster av olika slag. Att alla kan delta på lika grunder är en av grundpelarna för ett rättvist och jämlikt samhälle, konstaterar Rehn-Kivi.

Just nu sker det många samhälleliga förändringar, som genomförandet av social-och hälsovårdreformen, som påverkar personer med funktionsnedsättning och som förhoppningsvis förbättrar deras ställning och delaktighet.

– Det är många av oss riksdagsledamöter som också sitter i fullmäktige eller i styrelsen i vårt välfärdsområde och gör långtgående linjedragningar om de kommande tjänsterna och deras kvalitet. Jag hoppas att vi i vårdreformens anda och som en självklarhet utgår från jämlikhet och likabehandling, då viutarbetar strategierna för våra välfärdsområden, säger Rehn-Kivi.

Bergqvist: Nytt företagssaneringsförfarande stöder både företagaren och gäldenären

Riksdagen har idag godkänt flera lagändringar för att underlätta tillgången till skuldsanering och företagssanering. Riksdagsledamot Sandra Bergqvist (Sfp), som även är vice ordförande i riksdagens lagutskott, är nöjd med att en av åtgärderna av regeringens paket för att bekämpa överskuldsättning nu konkretiseras.

Läs föregående artikel

Svenskspråkiga psykoterapeuter behövs i Finland – och avgiftsfri psykoterapiutbildning börjar utredas

Efter en paus på ungefär tio år öppnar den svenskspråkiga psykoterapiutbildningen i Helsingfors sina dörrar igen. Utbildningen ordnas i samarbete med Helsingfors universitet och Finlands Svenska Psykoterapiföreing (FSP). Redan nu kan det konstateras att utbildningen väckt mycket intresse bland sökande, slår FSP:s styrelsemedlem Joachim von Weissenberg fast. Riksdagsbehandlingen av medborgarinitiativet om avgiftsfri psykoterapiutbildning är också avslutad: riksdagen godkände förslaget i medborgarinitiativ till den del det gäller att inleda lagstiftningsarbete.

Läs följande artikel