Suomen paikka on lännessä, ja muut pohjoismaat itsehallintoalueineen ovat läheisimmät kansainväliset yhteistyökumppanimme. Harjoittamalla niiden kanssa aktiivista yhteistyötä alueellisesti, Euroopassa ja maailmalla menestymme paremmin kuin yksin toimien. Kansainvälinen yhteistyö on Suomelle tärkeää, ja siksi meidän tulee toimia aktiivisesti kaikissa elimissä, joissa olemme jäsenenä.

Joel Sundström

Poliittinen asiantuntija

Yhteystiedot »

Blomqvist: Yhteistyö vahvistaa Pohjoismaita

23. maaliskuuta vietämme Pohjolan päivää. Tänä päivänä, 60 vuotta sitten, allekirjoitettiin Helsingin sopimus, joka on virallisen pohjoismaisen yhteistyön oikeudellinen kehys. Tänä vuonna juhlimme pohjoismaista yhteistyötä uudessa ja vakavassa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Pohjoismaista yhteistyötä on tärkeä edistää

Tänään vietetään Pohjolan päivää. Pohjoismaat allekirjoittivat 23. maaliskuuta 1962 Helsingin sopimuksen, joka edelleen on perusta sekä parlamentaariselle että hallitusten väliselle yhteistyölle. Pohjolan päivä antaa tilaisuuden juhlistaa pohjoismaista yhteenkuuluvuutta ja pohjoismaiden välistä tiivistä yhteistyötä. Kuluneen vuoden aikana koronapandemian seuraukset ovat kuitenkin herättäneet kysymyksiä pohjoismaisesta yhteistyöstä.

Blomqvist: Pohjoismainen integraatio jatkuu koronaepidemiasta huolimatta

– Pohjoismaista tulee maailman kestävin ja integroitunein alue, sanoo pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist. Hän oli yhdessä muiden Pohjoismaiden yhteistyöministereiden kanssa vuonna 2019 laatimassa, pääministereiden myöhemmin hyväksymän, vision pohjoismaiselle yhteistyölle.

Ollikainen: Agenda 2030 tarvitsee pohjoismaisen otteen

Pohjoismainen ajattelutapa on tärkeä luodessamme hiilineutraalia yhteiskuntaa. Mikko Ollikainen (RKP) viittasi Pohjoismaiden ministerineuvoston Suomen puheenjohtajakauden tuoreeseen ohjelmaan eduskunnan Agenda 2030-toimintaohjelman väittelyssä keskiviikkona.

Pohjoismainen yhteisnäkemys entistä tärkeämpää

Ruotsalainen eduskuntaryhmä avasi kesäkokouksensa: Visio Pohjoismaista maailman kestävimmästä ja integroiduimmasta alueesta vuonna 2030 tuntuu aikaisempaa haastavammalta. Koronakriisi on koetellut tätä visiota. Ensi maanantaista alkaen rajatarkastukset ovat taas voimassa kaikkiin Pohjoismaihin. Samalla hallitus päätti myöhään eilen sallia vapaan liikkuvuuden paikallisten rajayhteisöjen välillä Ruotsin ja Norjan rajalla. Työmatkaliikenne ja perheen luona vierailut Suomessa on ollut sallittua jo aikaisemmin.

Blomqvist: Pohjoismaista yhteistyötä myös Covid-19-kriisin aikana

Hallitus päätti tänään jatkaa tilapäistä rajavalvontaa Ruotsin, Norjan ja Suomen välillä sekä liikenteen rajoittamista. Jatkossa sallitaan edelleen välttämätön pendelöinti ja kaikki Suomeen saapuvien on noudatettava Suomen terveysviranomaisten ohjeistuksia. Tämä on välttämätöntä tartuntariskin vähentämiseksi, jotta terveydenhuoltokapasiteetti riittää Pohjois-Suomessa.

Blomqvist: Pohjoismaat ovat vahvempia yhdessä

Tänään juhlimme sekavin tuntein Pohjolan päivää. Kaikki julkiset tilaisuudet ovat peruttu ja vapaata liikkuvuutta maiden välillä on rajoitettu Covid-19 epidemiasta johtuen. Samanaikaisesti olen saanut nähdä, kuinka hyvin pohjoismainen yhteistyö on sujunut kriisiaikoina. Pidän tiiviisti yhteyttä muiden pohjoismaiden ministerikollegoiden kanssa, keskustellakseen esimerkiksi uusista mahdollisista rajaesteistä jotka kohdistuvat muissa pohjoismaissa asuviin kansalaisiin, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist sanoo.