Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on tänään antanut mietintönsä hallituksen esityksestä Suomen Nato-jäsenyydestä.
Politiikka A-Ö: Ulkopolitiikka
Suomen tulee olla aktiivinen ja vetovoimainen kansainvälinen toimija ja yhteistyökumppani elinkeinoelämässä, kaupassa, turvallisuuskysymyksissä, kansainvälisissä yhteistyöelimissä ja avustuspolitiikassa. Olemme osa pohjoismaista yhteisöä. Pohjoismaat pysyvät jatkossakin yritysten,
kansalaisten, järjestöjen ja valtioiden keskeisenä kontaktifoorumina.
Kaupankäynti ja tiedon jakaminen on vilkasta, ja pohjoismaiset naapurimme muodostavat siten luontevasti kansainvälisen yhteistyömme ensimmäisen ulottuvuuden. Meidän tulee myös ylläpitää hyvät suhteet Baltian maihin.
Olemme Suomen EU-myönteisin puolue. EU:n on oltava yhdistävä poliittinen voima rauhan, hyvinvoinnin, vakauden ja oikeudenmukaisuuden puolesta Euroopassa ja koko maailmassa. EU:n tulee keskittyä kokonaisvaltaisiin kysymyksiin kuten ihmisoikeuksiin, vapauteen, kauppaan,
ilmastoon ja osaamiseen. Jotta EU olisi uskottava toimija, sillä täytyy olla pitkäjänteinen, avoin ja lähestyttävä päätöksentekokulttuuri, jossa pystytään huomioimaan eri jäsenmaiden erityispiirteet.
Suomi osallistuu aktiivisesti ja rakentavasti EU-yhteistyöhön. Haluamme Suomen ottavan aktiivisen toimijan roolin tavaroiden ja palveluiden sisämarkkinoilla. Meidän tulee aktiivisesti ajaa sisämarkkinoiden kehittämistä myös digipalveluille.
Kehityksen peruskiviä ovat demokratia, oikeusvaltio, koulutus, tasa-arvo, kestävyys, markkinatalous ja yksityinen omistusoikeus. Näitä tulee tukea kansainvälisessä yhteistyössä.
Kehitysapu pitää suunnata humanitäärisiin tarpeisiin ja katastrofiapuun sekä siviiliyhteiskunnan tukemiseen, työhön ihmisoikeuksin puolesta ja demokratian kehittämiseen.
Anders Wikström
Lehdistösihteeri
Wickström: Ukrainalaiset pakolaiset eivät saa joutua hyväksikäytön uhreiksi
RKP varapuheenjohtaja Henrik Wickströmin mielestä kaikilla EU-mailla on velvollisuus ryhtyä toimenpiteisiin, jotta ukrainalaiset pakolaiset eivät joudu hyväksikäytön ja ihmiskaupan uhreiksi. Wickström on huolissaan viime päivien uutisista siitä, että rikollisjärjestöt yrittävät käyttää ukrainalaisten pakolaisten heikkoa asemaa hyväkseen, ja että tätä tapahtuu myös Suomessa.
Adlercreutz Venäjän toimista: Vakava kansainvälisen oikeuden loukkaus
Viimeisen vuorokauden tapahtumat ovat rikos kansainvälistä oikeutta kohtaan, ne ovat rikos Ukrainaa kohtaan. Ne ovat myös väärin venäjän kansaa kohtaan, ja niillä tulee olemaan vakavat seuraukset, painottaa ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz eduskunnan ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa tiistaina.
Biaudet kiittää kriisinhallintakomitean mietintöä: Komitea suosittaa aktiivista osallistumista
Kansainvälisen vastuun ja keskinäisriippuvuuden merkitystä ei voi korostaa liikaa. Tätä painottaa kansanedustaja Eva Biaudet, joka on ollut RKP:n jäsen kriisihallinnan parlamentaarisessa komiteassa.
Löfström ja Bergqvist vaativat kansainvälistä ratkaisua eristyneille merenkulkijoille
Arviolta noin sata suomalaista miehistön jäsentä ovat jääneet eristetyksi ympäri maailmaa, niin Amerikassa kuin Aasiassa, ulkomaisen lipun alla purjehtiviin aluksiin, joiden koronakriisin seurauksena eivät saa käydä satamissa.
Koronavirus ei tunne rajoja – eikä meidänkään pitäisi
Kansanedustaja Eva Biaudet (RKP) ja Johan Kvarnström (SDP) ovat allekirjoittaneet vetoomuksen eurooppalaisen solidaarisuuden puolesta näinä vaikeina aikoina. Vetoomuksen on allekirjoittanut kaikkiaan 42 kansallista päättäjää 25 Euroopan maasta. Allekirjoittajat toteavat vetoomuksessa, että maailma ei ole koskaan ollut niin hyvin varustautunut globaaliin pandemiaan kuin nyt, ottaen huomioon vahvat kansainväliset verkostot ja toimielimet kuten esimerkiksi Maailman terveysjärjestö (WHO).
Ruotsin oikeusministeri vierailee Suomessa
Ruotsin oikeusministeri Morgan Johansson vierailee Suomessa RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin vieraana. Päivän aikana ministerit vierailevat muun muassa Ruotsin suurlähetystössä, Helsingin vankilassa, Oodi kirjastossa ja Hanasaaressa.
Adlercreutz: Suomen tulisi tukea Venezuelan Guaidóta
RKP:n varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Anders Adlercreutzin mielestä Suomen tulee liittyä niiden maiden joukkoon, jotka tunnustavat oppositiojohtaja Juan Guaidón maan viralliseksi väliaikaiseksi presidentiksi, ellei istuva presidentti Nicolás Maduro ilmoita uusista vaaleista lähipäivien aikana.
Torvalds: Jättää tai jäädä, se on Iso-Britannian suuri kysymys
Tänään maanantaina (10.12) EU:n tuomioistuin päätti Iso-Britannian oikeudesta jäädä Euroopan Unioniin. EU-oikeuden mukaan Iso-Britannia voi itse päättää EU:hun jäämisestä ilman toisten jäsenmaiden hyväksyntää.
Mannerlaatat liikkuvat – tulevaisuuden haasteet vaativat päätöksiä tänään
Hallitus esitteli äskettäin tulevaisuusselonteon, joka tarjoaa strategisen näkemyksen siitä, miten yhteiskuntamme voi kehittyä tulevaisuudessa. Yhä epävarmemmassa maailmassa, jossa nopeat muutokset ovat arkipäivää – viimeisimpänä USA:n tulevan presidentin avaus Grönlannista ja Panaman kanavasta – on äärimmäisen tärkeää valmistautua erilaisiin skenaarioihin.