Wallin: Båt- och motorcykelskatten skapar arbetslöshet

Svenska riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin anser att regeringens förslag till punktskatt på båtar och motorcyklar är skadlig för landet.

I lagutkastet erkänner regeringen öppet att skatten skulle minska efterfrågan på båtar och motorcyklar, vilket i sin tur minskar antalet jobb i båt- och motorcykelbranschen. Hur i hela friden kan en regering som vill skapa 110 000 nya arbetsplatser medvetet införa en punktskatt som skapar ny arbetslöshet, frågade Wallin i Pargas på torsdag kväll.

Wallin utpekar sannfinländarnas ordförande Timo Soini som arkitekt till skatten som finns omnämnd i regeringsprogrammet. Soinis argument för skatten saknar dock både huvud och fötter.

– Timo Soini har offentligt sagt att man snart äntligen kommer åt att beskatta ”herrarnas lustskonare och yuppieskotrar”. I lagutkastets statistiska del framkommer dock klart att skatten främst drabbar alldeles vanliga båtar och motorcyklar ägda av alldeles vanliga finländare. Sådana finns också bland sannfinländarnas väljare, varför Soini med denna skatt skjuter sig själv i foten.

Wallin påpekar att punktskatter av detta slag alltid blir svåra att administrera och dyra att bära upp. Detta vet finansministeriets tjänstemän, men de tvingades nu sätta det sjunkande sannfinländska skeppets avundsjuka framom fiskal klokskap.

– Var det inte Sipiläs regering som skulle rensa i normdjungeln, minska byråkratin och avskaffa onödiga bestämmelser? Nu gör man då en helomvändning och agerar precis tvärtom. Dessutom skulle skattens fiskala effekt bli liten. Enligt lagutkastet 42 miljoner, men av allt att döma mindre, eftersom både båtar och motorcyklar nu tas ur registret i snabb takt. Varför sysslar regeringen med sådan här symbolisk knapphandel när den borde koncentrera sig på de verkligt stora problemen i samhället?

Båt- och motorcykelskatten skapar arbetslöshet

Svenska riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin anser att regeringens förslag till punktskatt på båtar och motorcyklar är skadlig för landet.

Läs föregående artikel

Statsministern bör bli av med ansvaret för ägarstyrning

Efter regeringsförhandlingarna tog statsminister Juha Sipilä själv exceptionellt ansvaret för statens ägarstyrning. Som det framkommit i offentligheten är fördelningen inte optimal av såväl jävighets- som tidsanvändningsskäl.

Läs följande artikel