Forskning behövs över hur skolstängningar påverkar barnen

Sedan år 1990 har ungefär 100 grundskolor lagts ner varje år, vilket betyder att över hälften av landets grundskolor har stängts under de senaste 30 åren. Nedläggningarna drabbar nästan kategoriskt skolor på landsbygden och i skärgården. Den här utvecklingen bekymrar.

– Skolan är mycket mer än bara en undervisningsenhet. Skolan är en viktig livsnerv på mindre orter och det sociala nätverket som uppstår kring skolan har stor betydelse på det lokala planet, säger riksdagsledamot (SFP) och Skärgårdsdelegationens ordförande Sandra Bergqvist.

Trots att omfattande skolnedläggningar har skett finns det ytterst lite forskning om hur stängningarna påverkat barnen. 

– Alla barn har rätt till en jämlik och trygg skolgång. Skolnedläggningar motiveras ofta med inbesparningar men forskning saknas i hur skolsammanslagningar och lång skolväg påverkar barns och ungas psykiska och fysiska välmående och de social- och hälsovårdskostnader det här medför, säger Bergqvist

Bergqvist och hela skärgårdsdelegationen vill se forskning kring effekterna som skolnedläggningar har på barn- och unga. Skärgårdsdelegationen beslöt vid sitt förra möte att utreda möjligheterna att föra frågan vidare tillsammans med landsbygdspolitiska aktörer.

Blomqvist: Förnyandet av translagen ska fortskrida!

Idag går Helsingfors Prideparad av stapeln. I stället för en fysisk parad ordnas paraden i år virtuellt.

Läs föregående artikel

SFP:s fullmäktigegrupp i Esbo: Vårdreformens finansieringsmodell ohållbar

Fullmäktige i Esbo behandlade stadens utlåtande om reformen av social- och hälsovården samt räddningsväsendet och inrättandet av landskap. Den föreslagna reformen skulle innebära en för Esbo ekonomiskt ohållbar finansieringsmodell. Modellen är extremt ofördelaktig för stora städer och i synnerhet för Esbo.

Läs följande artikel